Увеличава се социалният натиск върху децата и юношите

2280
Увеличава се социалният натиск върху децата и юношите
Снимка: Getty Images / Guliver

Увеличава се социалният натиск върху децата и юношите, заради което ще наблюдаваме по-чести психични проблеми при тях. За това информира един от най-добрите детски психиатри в България проф. Надя Полнарева, ръководител на Клиниката по детска психиатрия в столичната "Александровска" болница.

Специалистът уточни, че социалният натиск е свързан както с по-големи изискванията от страна на родителите, така и с по-високата конкуренция в борбата за успеха.

Според проф. Полнарева негативно отражение върху поведението на децата в наши дни неминуемо оказва и стресът, на който са подложени техните родители.

"Стресът, на който са подложени съвременните хора, не мога да кажа, че се отразява директно, стига този стрес да не се превръща в насилие. Но стресът не се отразява директно върху възникването на едно или друго разстройство. Начинът, по който това дете ще бъде подпомогнато от родител, вероятно няма да бъде от това качество, когато родителят сам по себе си е подложен на стрес и има някакъв тип проблеми в психичното здраве, това е сигурно", коментира д-р Полнарева, цитирана от Дарик.

"Стресът е неблагоприятен фактор върху децата въобще, но по-специално за тези деца, които са раними или които имат някакво разстройство. Във всеки случай обаче имайте предвид, че през последните години като че ли, в съвременния свят социалният натиск върху децата и особено юношите е по-голям. И в този смисъл ще наблюдаваме по-често някои състояния, които са свързани с психосоциалното функциониране на децата и юношите. Именно поради този социален натиск, свързан с родители, с изисквания, със все по-дълго продължаващо юношество в съвременния свят, все по-голяма конкуренция и все по-голям натиск за успех", заяви още специалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com