Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Увеличаването на ДДС за виното и бирата е целенасочен удар, смятат ресторантьорите

19 май 2022, 13:49 часа • 3814 прочитания

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излязоха с позиция срещу приетото от кабинета решение да се увеличи ДДС за бирата и виното от 9% на 20%, а ДДС за хляба да стане 0% от 1 юли.

"Считаме това за целенасочен удар върху нашия бранш и българския туризъм като цяло. Най-засегнатият от пандемията и сега - от войната в Украйна, сектор отново е подложен на геноцид“, се казва в позицията на ресторантьорите.

Според организациите „това е „демократичният“ отговор на намерението ни да си търсим правата и да участваме в обявените от работодателските организации протести.

"И, въпреки толерантността, проявена от сектор „Туризъм“ и търпението, с което отменихме участието си в протестите, за да чуем така очаквания пакет от икономически мерки, управлението ни "награди" с поредния удар върху така или иначе най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес“, се казва още в позицията на организацията, председателствана от Ричард Алибегов.

От бранша твърдят, че правителствен източник, пожелал да остане анонимен, им е отговорил – „Който надига глава срещу властта, ще бъде потъпкван именно с такива похвати“.

„Истината е тази – удрят ни, защото не свеждаме глави пред несъстоятелността на управляващите, защото търсим правата си и сочим грешките“, категорични са ресторантьори.

ОЩЕ: Антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, 20% по-високи пенсии и отстъпки за горивата

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес