Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, 20% по-високи пенсии и отстъпки за горивата

18 май 2022, 10:36 часа • 8856 прочитания

Пред вас сме като правителство и като коалиция. Мерките са на база на общите ни виждания, че когато става дума за стандарт на живот на българите и овладяване на кризата, ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, младите семейства с деца и фокус върху горивата и ел. енергията. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет, на който представи антикризисните мерки.

Премиерът посочи, че инфлацията не е българска. „Тя е световна - и в ЕС, и в САЩ това е основният икономически проблем и той е на базата цените на горивата, които са вносни”, изтъкна той.

Кирил Петков подчерта, че коалицията е заедно, силна е, а правителството е решено, че стандартът на живот на българите няма да бъде повлиян от външните кризи.

Ето какви са мерките на държавата заради икономическата криза

"Правителството има добра икономическа мисъл. Ще успеем заедно да преминем през кризата. Този пакет от мерки гарантира стандарта на живот на хората", заключи Петков.

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел. Това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

„Докато по времето на ГЕРБ за 12 години минималната пенсия се качи със 100 лв., за една година повишението е със 167 лв. или 56%. Когато ни питат къде са парите от кражбите - ето тук са. Парите отиват при хората, а не в джобовете на нечии фирми, близки до властта“, изтъкна Петков.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова посочи, че четирите партии в коалицията са обединени за решаване на най-важните въпроси в държавата - инфлация, цени и доходи. „Излизаме пред вас с план, решение по тези въпроси. Този план съдържа най-малко три цели - първата е ориентирана към най-уязвимите в кризите хора - децата, младите семейства, пенсионерите и работещите бедни”, коментира тя.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" определи пакета от мерки като балансиран и като "практично решение". "В един такъв момент най-важни са хората, защото те са нашия работодател. Опитахме се максимално да постигнем баланс по пакета, който трябва бързо да достигне до гражданите, които имат най-голяма нужда, защото предишното управление ни остави тежко наследство", каза Балабанов.

Владислав Панев от "Демократична България" заяви, че мерките гарантират финансовата стабилност на държавата и няма да генерират допълнителна инфлация. "Мерките са правилно насочени - увеличават доходите на пенсионерите и най-уязвимите и изключват тези, които нямат нужда от тях", каза Панев.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че очаква намалението от 25 ст. за литър гориво да влезе в сила от 1 юли. Той уточни, че тази отстъпка ще се администрира по схема, директно от бензиностанциите. „Има два варианта, които предстои да се доуточнят със самите бензиностанции. Единият е да се издава фактура на физическо лице, а другият е да се администрира по служебен път с допълнителна информация“, обясни той.

Относно нулевата ставка на ДДС върху хляба Василев коментира, че в момента има намалена ставка върху бирата и виното от 20% на 9%. „Обединихме се и смятаме, че е по-добре да има нулева ставка на хляба, отколкото намалена ставка на алкохола“, каза той. Попитан дали цената на хляба ще поевтинее той заяви, че това зависи от производителите и от търговските вериги.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес