В Агенцията по вписванията не са получили незаконни бонуси

2417
В Агенцията по вписванията не са получили незаконни бонуси
Снимка: БГНЕС

Приключи проверката в Агенцията по вписванията относно раздадените бонуси на служители в институцията. От инспектората към Правосъдното министерство са установили, че "промените във вътрешните правила относно възнагражденията в Агенцията не са незаконосъобразни", съобщиха от ведомството на Цецка Цачева.

Actualno.com припомня, че по-рано през ноември в Агенцията започна проверка по разпореждане на правосъдния министър. Тя бе назначена заради това, че стана публично известно, че служителите в институцията ще получат близо 600 000 лева бонуси за последното тримесечие. А точно в този период се срина Търговският регистър и това предизвика огромни проблеми за бизнеса в продължение на седмици. Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията, коментира тогава, че все пак виновните за краха на Регистъра няма да получат бонуси.

В Агенцията по вписванията започва проверка

Започва проверка в Агенцията по вписванията по разпореждане на правосъдния министър Цецка Цачева, което тя направи в края на миналата с...

Аргументи...

Стана ясно, че инспекторатът е установил, че в Агенцията по вписванията се прилагат следните вътрешни правила, имащи отношение към „допълнителните възнаграждения за постигнати резултати“: вътрешни правила за заплатите, вътрешни правила за работните заплати на длъжностните лица по регистрация, и вътрешни правила за работните заплати на служителите в Агенцията, назначени по реда на Постановление на Министерски съвет от 1996 г.

Трите подзаконови нормативни акта са изготвени от Агенцията и утвърдени от изпълнителния ѝ директор през 2013 г. От тогава до сега те са били променяни многократно.

Проверяващите са разгледали детайлно и последните промени, утвърдени през тази година от изпълнителните директори Зорница Даскалова и Габриела Козарева. Последните промени се отнасят до контрола върху поставените оценки на служителите. За първи път е въведено и изискването служителите да са изработили реално поне 1/3 от оценявания период, с което се преодолява старата практиката да получават допълнително възнаграждение служители, които имат реално изработени дни под този срок. В заключение в доклада се сочи, че утвърдените изменения на Правилата не са незаконосъобразни, тъй като не противоречат на наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Цачева: Не само в Агенцията по вписвания се раздават бонуси

Бонуси са раздавани не само в Агенцията по вписванията. Това е нормативен акт, който се отнася за всички администрации, но е разбираемо...

Многобройните промени през годините, както и три отделни правила за различните категории служители са оценени от инспектората като пречка за създаване на трайна и ефективна практика, относно изчисляването на възнагражденията на различните категории служители.

и препоръки

Предвид това в доклада се съдържа следната препоръка към изпълнителния директор на Агенцията: „Да се изготвят единни вътрешни правила за заплатите в Агенцията по вписванията, касаещи и трите категории служители – служителите на Агенцията; длъжностните лица по регистрация по Закона за търговския регистър в дирекция „Длъжностни лица по регистрация“ и служителите, назначени по реда на Постановление на МС№ 66/28.03.1996 г., при стриктно спазване на нормативните актове“, се казва още в анализът от проверката на инспектората към Министерството на правосъдието. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com