X
 
 

ВАС отмени постановлението на МС за минималната работна заплата от 460 лв.

3853 3
photo of ВАС отмени постановлението на МС за минималната работна заплата от 460 лв.
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Със свое решение от 17.05.2017 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени Постановление на Министерски съвет  (МС) № 22/26.01.2017 г., с което се определи минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лв. Това съобщиха от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата.

Делото се образува по повод на жалба на четири представителни на национално равнище работодателски организации (Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България).

Служебният кабинет е разработил нов механизъм за определяне на минималната работна заплата

Разработен е механизъм за определяне на минималната работна заплата. Предстои да бъдат направени уточнения за горната граница на минима...

В жалбата бяха изложени аргументи за нарушаване на законовата процедура, тъй като цитираното постановление е прието от МС без предварителното обсъждане на проекта (в предвидените нормативни срокове) с представителните работодателски организации.

"Решението на ВАС е сигнал към новото правителство за необходимостта от спазването на правилата на социалния диалог - при равнопоставеност на страните, участващи в него. Размерът на минималната работна заплата е един от основните икономически показатели в страната и  от особена важност, както за работодателите, така и за работниците.  Поради това определянето на  този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство", категорични са от БТПП.

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Дивергент 1 Дивергент преди 1 година Профил на трол?
  Отново камарата на робовладелците прокара лобитата си - да печели от труда на хората. Алчноста им е безкрайна. Искат качествен персонал, който да работи без пари.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Представителят на МУТРО-МИЛИЦИОНЕРСКАТА МАФИЯ във властта - пИдал Боко Методиф Борисоф (Боко Рапона) - си върза гащите, разбирай бюджета. НЕКА ГРАБЕЖЪТ ПРОДЪЛЖИ С НОВА СИЛА, ЧЕ СЕГА ИМА И НОВИ ЛАПАЧИ-ПАТРеОТИ!
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Да им еба мсйката на мафиотската крадлива власт.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 21-27 май

Овен През първите два дни от новата седмица ще имате достатъчно свобода да действате според вашите собствени правила. Ако в сряда от в...