Вижте най-високоплатените чужди езици през 2023

6637
Вижте най-високоплатените чужди езици през 2023
Снимка: Career Show

Професионалисти, владеещи английски и немски език, са най-търсени от българските работодатели. Това сочи анализ на публикуваните обяви за работа с чужди езици на територията на България. Анализът на търсенето на кадри, които владеят чужди езици, е иницииран от Career Show във връзка с предстоящото събитие за работа с чужди езици Career Show Languages 2023. Взети са предвид всички публикувани обяви към 20 февруари 2023 г., изискването за които е високо ниво на владеене на поне един чужд език.

При анализа на търсените професионалисти са взети предвид няколко аспекта: най-търсени чужди езици; сектори, в които търсенето на кадри е най-засилено; локация и възможност за работа от вкъщи; заплащане. Ето какви са резултатите:

Английски и немски език са най-търсените от работодателите.

Не е изненада, че над 90% от публикуваните обяви изискват високо ниво на владеене на английски език. Като универсален език за комуникация между различните нации и предвид икономическата глобализация, логично, работодателите държат служителите им да могат да комуникират ефективно с колеги и клиенти от други страни.

На второ място по търсене се нарежда немският език. Специалистите с немски език имат значително повече възможности, от които да избират, в сравнение с хората, които владеят друг език. Почти половината обяви с чужд език, различен от английски - 46.46% - са за специалисти, владеещи немски език. Останалата половина се разпределя между 24 други езика. След немския език с най-високо търсене има за специалисти с френски (13.95%) и руски език (13.03%). Най-слабо е търсенето на хора, които говорят Словашки, Сръбски и Хинди.

Центрове за обслужване на клиенти е сферата, в която се търсят най-много служители, владеещи чужди езици.

Отново близо 50% от публикуваните обяви с чужди езици са за позиции в сектора на аутсорс и центрове за обслужване на клиенти. Почти за всички езици преобладават обявите в този сектор. Изключение правят арабският и руският език. Обявите с арабски език са преимуществено в сферата на продажбите, а тези с руски - в сферите туризъм, хотелиерство и ресторантьорство.

След сектор “Обслужване на клиенти” по най-високо търсене на кадри се нареждат секторите “Търговия и продажби”, “Счетоводство, одит, финанси” и “Телекомуникации”. Тези 4 сектора съставят близо 90% от всички публикувани обяви с чужд език, различен от английски.

Все по-малко компании предлагат дистанционна работа. София остава градът, в който се търсят най-много служители.

Осезаемо намаляват обявите за работа с опция за хоум офис (хибриден модел на работа) или изцяло дистанционните позиции. Едва 9% от публикуваните обяви са за изцяло дистанционни позиции и около 35% са тези с възможност за работа от вкъщи. Тази тенденция вероятно е индикация за настъпващия край на епохата на домашните офиси.

Що се отнася до градовете, в които се търсят най-много служители, традиционно това е столицата - 56% от възможностите за работа са обявени за град София. На второ и трето място се нареждат Варна и Пловдив, следвани от Бургас и Русе. Над 83% от обявите за работа с чужди езици са концентрирани в гореспоменатите 5 града.

Специалистите с немски език са най-търсени, но не и най-добре платени.

Анализ на обявите за работа с обявена заплата показва, че заплатите за позициите с чужди езици се запазват относително по-високи в столицата. Докато 73.36% от обявените заплати в София са в диапазона над 2200 лв., за останалите градове брутни заплати над 2200 лв. наблюдаваме в едва 22% от обявите.

Въпреки че търсенето на специалисти с немски език е най-голямо, това не е реципрочно на предлаганото възнаграждение. Най-високи са обявените заплати за позиции, които изискват владеене на скандинавски език. Между 89% и 100% от позициите с обявена заплата предлагат брутно възнаграждение над 2200 лв. за специалисти с датски, норвежки, шведски или фински език. Най-ниско е обявеното възнаграждение за позиции с руски и румънски език - едва 15% от обявените заплати са над 2200 лв.

Водещите работодатели, предлагащи възможности за специалисти с чужди езици, ще бъдат на Career Show Languages 2023.

Career Show Languages 2023 е безплатно кариерно събитие за реализация и развитие с чужди езици, което ще се проведе на 16 март изцяло онлайн.

Събитието свързва търсещи работа с работодатели в лични видео срещи. Част от работодатели, които ще се включат в събитието, са Wizz Air, Acronis, KBC, HP Inc., SolarEdge Technologies, Modis, Concentrix и др.

Освен лични видео срещи с работодателите, Career Show Languages 2023 е придружено от целодневна семинарна програма, водена от вдъхновяващи личности, които ще споделят успешна кариера с чужди езици.

Участието в събитието е безплатно след задължителна регистрация на careershow.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество