ВКС се заема с въпроса ще получават ли пари за храна чиновниците в МВР

3774
ВКС се заема с въпроса ще получават ли пари за храна чиновниците в МВР
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Въпросът дали служителите в администрацията на МВР, подобно на полицаите и пожарникарите, имат право на допълнителни средства за храна, предстои да бъде разгледан в ново тълкувателно дело от Гражданската колегия на Върховния касационен съд.

Тази правна неяснота възниква поради разнородната практика в районните и окръжните съдилища, като някои от тях постановяват, че МВР трябва да плати на чиновниците за храна, докато други отхвърлят подобни искове. 

Законът за МВР предвижда специални разпоредби за служителите, занимаващи се с дейности от специфичен характер, включително работа през нощта, които им дават право на безплатна храна или на нейната парична равностойност. Спорът се разгаря около това дали тези разпоредби се прилагат автоматично за всички служители на МВР или само за тези, които изпълняват специфични условия. Още: Защо чиновници в България взимат по десетки хиляди лева? Коментар по темата.

Аргументите

Застъпниците на правото на допълнителни средства за храна аргументират своята позиция с това, че Законът за държавния служител (ЗДСл) се прилага заедно със специалните разпоредби на Закона за МВР, освен в случаите, когато последният изрично изключва това. Те подчертават, че изключването на общия статут на държавните служители от приложното поле на Закона за МВР би било в разрез с основните принципи на управление на държавната служба, залегнали в закона.

От друга страна, съдии, които не признават правото на чиновниците на допълнителни средства за храна, се позовават на специфични разпоредби в Закона за МВР, които ограничават това право само до случаите на специфичен или нощен труд. Някои от тях се позовават и на разпоредби, регламентиращи преназначаването на чиновниците в МВР, които предвиждат, че сумите за храна, получавани до 2017 година, са включени в тяхното основно месечно възнаграждение и не се начисляват отделно. Още: Никой не казва кои са чантаджиите в МВР преди да мине реформата

Този въпрос е предизвикал значителни правни разногласия и предстои Върховният касационен съд да предостави окончателно тълкуване, което да уеднакви практиката и да определи ясни правила относно правото на служителите на МВР на допълнителни средства за храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com