Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Малинов: България може да се диверсифицира до 2024 г.

22 декември 2021, 08:35 часа • 9482 прочитания

До 1.10.2022 г. може да бъде въведена в експалтация интерконекторната ни връзката с Гърция и да доставяме азерски газ. Това каза Владимир Малинов, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" в ефира на bTV. 

Въпреки твърдението на Андрей Живков, министър на енергетиката в служебното правителство на Стефан Янев, че не сме близо до доставките на азерски газ, Владимир Малинов сподели, че заради редица трудности все още не е построен интерконекторът, но до края на следващата година срокът би бил реалистичен.

По думи на Малинов, интерконекторът е единственият проект, който "Булгартрансгаз" не развива т.е. не е отговорен най-много за него.

Ако бъде построена връзката догодина ще може да се доставя 2 млн. и 800 куб. азерски газ на ден. Малинов не сподели колко би излязло за битовия потребител, защото цената изцяло зависи от пазарната конюнктура, а към моментът трендът възходящ.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" сподели, че се стреми България да я бъде диверсифицирана до 2024 г.

Actualno.com припомня, че Комисията за енергийно и водно регулиране извърши през август проверка на „Булгартрансгаз“ ЕАД относно използваните начини на финансиране при реализацията на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“. В хода на проверката от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД бяха предоставени сключените от дружеството договори, свързани с проектиране, строителство и финансиране на дейностите по проекта.

 

 

 

 

 

 

 

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес