Временно складират обработените цистерни на два километра от Хитрино

1836
Временно складират обработените цистерни на два километра от Хитрино
Снимка: МВР

Завърши съвместното заседание на кризисния щаб и на Обществения съвет от жители на Хитрино.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция "Противопожарна охрана и защита на населението" главен комисар Николай Николов се срещнаха днес с Общинския съвет и с Обществения съвет на Хитрино, за да представят по-нататъшните действия и да чуят въпросите на хората, информира БНР.

Можем ли да вярваме на държавата каква ще я свърши за Хитрино?

Повече въпроси, отколкото отговори. Това сочи анализът на неправителствената организация Гражданската инициатива за обществен и релсов ...

Основните притеснения са от информацията, че се предвижда цистерните, които вече са обработени, да бъдат складирани в кариера на около два километра от Хитрино, в землището на село Каменяк.

В наш интерес е всичко да приключи в срок, колкото може по-бързо, отбеляза Румяна Бъчварова. Работи се с изключително висока интензивност и подобно складиране на цистерни няма да има, то ще бъде направено временно в кариерата, само за 15 дни, след което цистерните ще бъдат изнесени от това място. По този начин ще се осигурят две площадки, където да бъдат обработвани опасните съоръжения, стана ясно след заседанието.

Обективната информация за операцията се дава единствено от щаба, всичко друго е въпрос на лични интерпретации, коментира още вътрешният министър в оставка.

„Всеки ден, по два пъти в точно определено време, даваме информация от щаба, т.е. от мястото, където се събира цялата информация и се взимат решения. Информираме обективно и внимателно за случващото се, без да крием нищо. Успоредно с това има коментари на хора, които не са стъпвали тук, не са виждали за какво става въпрос, но имат повече време да говорят, с което объркват местните жители, обясни Бъчварова.

Затова си позволявам да повторя съвета си - обективната информация се предоставя от Щаба. Всичко друго е въпрос на лични интерпретации. Нашият интерес и амбиция е операцията в Хитрино също да приключи по-бързо, но трябва да гарантираме условията за сигурност, поясни тя.

1000 лв. за загинал, 500 лв. за ранен в Хитрино

На близките на загиналите в трагедията в Хитрино ще бъдат изплатени по 1000 лв., а на пострадалите, които са постъпили в болница - по 5...

Бъчварова съобщи, че по време на срещата са били поставени редица въпроси, на които е обяснено, какво и защо се прави и как се помага на хората - „защото тук сме всички, за да им помогнем“. Обяснихме им технологично решенията, които сме взели и които не са леки, а изискват определена експертиза", допълни още Бъчварова с разбирането защо жителите искат все пак някакъв ориентир кога ще могат да се върнат. „Надявам се разбраха, че ние нямаме никакво желание или интерес да се бавим, но трябва да гарантираме условията за сигурност“, категорична е тя.

Вътрешният министър и директорът на ГДПБЗН разясниха и планираните действия при гарантирана сигурност да се ускори процесът на работа и да се скъсят сроковете. Според плана в определена зона ще бъде осигурена втора работна площадка, която ще даде възможност докато едни от цистерните се транспортират и обработват на място, на други да се прави обстоен преглед. Никоя от цистерните няма да остане на склад в района на селото, бе категорична Бъчварова.

Решихме, че при всяка изнесена цистерна ще го обявявам на населението, така че да е по-спокойно, но с категоричен срок не сме се ангажирали, напротив, помолих ги да ме разберат и да разберат моите хора, че нещата са критични и не мога да се ангажирам с конкретен срок, каза главен комисар Николай Николов.

Повече въпроси, отколкото отговори. Това пък сочи анализът на неправителствената организация Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт за влаковата катастрофа в Хитрино, която уби 7 души и опустоши селото.

Фактът, че само една от цистерните се е взривила показва, че композицията е била подредена добре и че останалите цистерни са били изправни. Въпреки дерайлирането, те остават некомпрометирани. Ако избухналата цистерна е била препълнена има голяма вероятност, точно при удара предпазният клапан да не е издържал и да е започнало неконтролирано изтичане на газ, изказват предположенията си от НПО-то.

Съвсем близо до Хитрино - състоянието на жп релсите е плачевно (ВИДЕО)

Запис, направен от компанията "Експрес Сървис" година преди трагедията в Хитрино, показва състоянието на железопътния път "Русе –...

Вижте повече информация по самия анализ ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com