Можем ли да вярваме на държавата каква ще я свърши за Хитрино?

2524
Можем ли да вярваме на държавата каква ще я свърши за Хитрино?

Повече въпроси, отколкото отговори. Това сочи анализът на неправителствената организация Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт за влаковата катастрофа в Хитрино, която уби 7 души и опустоши селото. Actualno.com публикува анализа със съкращения - пълната версия можете да намерите ТУК!

Помощта от чужди държави

Съвсем близо до Хитрино - състоянието на жп релсите е плачевно (ВИДЕО)

Запис, направен от компанията "Експрес Сървис" година преди трагедията в Хитрино, показва състоянието на железопътния път "Русе –...

Още в самото начало на кризата, Румъния предлага да ни изпрати помощ – както техническата, така и експерти. Тази помощ – експертната, беше отказана от България. Лично главен комисар Николай Николов, директорът на „Пожарна безопасност“, заяви: „Нашата оценка в момента е, че няма смисъл. Разполагаме с достатъчно техника, с изключително добре подготвени хора. В това отношение нямам притеснения”. Тук възниква хипотезата дали нарочно не се допускат чужди експерти, за да няма изтичане на информация от „неконтролируем източник“ относно причините за катастрофата. Факт също така е, че след инцидента и служителите на ДП НКЖИ не са допуснати на мястото, което е отцепено от полиция и прокуратура. Дали обаче прокурорите са компетентни да разследват подобни инциденти остава силно дискусионен въпрос.

Интересен факт е, че премиерът в оставка Бойко Борисов отказа помощ от Турция, Израел и Унгария.

Въпросът с компетентността

Вече наближава края на седмицата, а все още няма информация за данните от „черните кутии“ на влака. Как е възможно в България да бъде внесен локомотив, до чиято система на практика никой оторизиран орган в държавата няма достъп или не може да разчете? Само по себе си това заключение е скандално и заслужава търсене на административна и наказателна отговорност на хората, допуснали вноса на подобен подвижен състав, смятат от НПО-то. И посочват, че би трябвало превозвачът (бел. ред. - Булмаркет автотранспорт ЕОД) да осигури необходимата техника за разкодиране.

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт коментира и и казаното от бивш шеф отдел за разследване на аварии, катастрофи и пожари в Националната следствена служба Георги Илиев, който е разследвал взрива край Петолъчката, инцидентът в Охридското езеро, катастрофата на автобуса в река Лим, трагедията в дискотека "Индиго" и атентата в Сарафово: "Най-вероятно причините за катастрофата край Хитрино се коренят в това, че жп линията е строена много отдавна, по време на Руско-турската война."

Измама: Пари, събирани за Хитрино, отиват в частна сметка

Група във Facebook мами, събирайки пари уж за пострадалите в Хитрино. Оказва се обаче, че парите постъпват по частна сметка. Инициатор...

"В случая, Георги Илиев показва "компетентността" си в поне две посоки. Първата - по отношение на познанията си по история - той дори не е наясно, че линията е дори по-стара от Руско-турската война (наскоро беше чествана нейната 150 годишнина). Построена е през 1866г. от братята Бъркли и Уилям Гладстон, който по-късно става министър-председател на Великобритания. Втората посока е, че явно господинът не е чувал за долно строене и горно строене на жп линиите. Те са били подновявани неколкократно през тези години. Това е все едно да кажем, че бул. "Мария Луиза" в София е на 2000 години, понеже е построен в римската епоха (най-долният му пласт). Бъркането на значението на термините старо-ново, поддържано-неподдържано, подмяна-ремонт са характерни за периода след 1944г., но е крайно некоректно през 21 век в ерата на комуникациите и информацията някой да си позволява да говори такива откровени небивалици и да изопачава безогледно истината, още повече след като има претенцията да е разследвал подобни инциденти, които между другото в по-голямата си част останаха висящи или се разминаха с минимални присъди за виновните", гласи задочният отговор на НПО-то.

Самата катастрофата

Според НПО-то катастрофиралият влак всъщност ежедневно прави курса от гара Дружба, където цистерните се пълнят с газ, до Русе. И е редно да се разследва от самото начало на веригата - защото например железничари твърдят, че в България като цяло не са останали работещи кантари за измерване масата на подвижния състав и така реално не може да се установи каква е била масата на пълните вагони, казват от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Фактът, че само една от цистерните се е взривила показва, че композицията е била подредена добре и че останалите цистерни са били изправни. Въпреки дерайлирането, те остават некомпрометирани. Ако избухналата цистерна е била препълнена има голяма вероятност, точно при удара предпазният клапан да не е издържал и да е започнало неконтролирано изтичане на газ, изказват предположенията си от НПО-то.

Въпросът със скоростта изобщо нямаше да е на дневен ред, ако локомотивът и линията бяха оборудвани със система ETCS, смятат от Гражданската инициатива. ETCS е своеобразна автоматична спирачка, която ограничава скоростта в определени участъци – там, където е предварително зададено да го направи, независимо от човешкия фактор. Жп линията Варна – Русе няма такава система. Извън явната вина на държавата обаче, по някои линии в България, където има ETCS, самите превозвачи не я инсталират масово на локомотивите си, твърдят от НПО-то. Тук следва големият въпрос - на кого ще му стиска да започне да спира подвижен състав, който не отговаря на изискванията, питат от Гражданската инициатива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен