ВСС плаща баснословен наем на компания, близка с управляващите

13059
ВСС плаща баснословен наем на компания, близка с управляващите
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Административният съд - София, Софийската градска прокуратура, администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Софийската окръжна прокуратура плащат над 76 хил. лв. наем месечно на фирма, замесена в грандиозни скандали, разкрива сайтът "Биволъ".

Според информацията сградата на "Съборна" 7 в София, която е собственост на "ТРАНСЛАТ" АД, струва на бюджета на съдебната система по 900 000 лева на година. Общата разгърната застроена площ на имота е 2399 кв. м, а договорът за наем с фирмата е до края на март 2020 г. 

Инспекторатът към ВСС вече има достъп до банковата тайна на магистратите

Депутатите гласуваха окончателните промени в Закона за съдебната власт. Законопроектът бе внесен от Министерски съвет и въвежда възмо...

От "Биволъ" посочват, че в края на миналата година от Антикорупционния фонд изпраща запитване по Закона за достъп до обществена информация до ВСС с въпрос чрез каква процедура е избрана именно тази сграда, но не получава конкретен отговор. Не става ясно имало ли е алтернативни предложения за други имоти.

От ВСС не постъпва информация и кое е длъжностното лице е направило предложението да бъде избрана сградата, както и кой е взел решението за наемането ѝ. Кадровиците отговарят, че има проект за реновирането на сградата на булевард "Драган Цанков" номер 6 (бившата сграда на районния съд).

От ВСС не оспорват, че според справка в портала imoti.net, средната наемна цена за квадрат в района на ул. Съборна е 7,89 евро на квадрат, а те плащат по 13,50 евро на квадрат на "ТРАНСЛАТ" АД. Съветът се мотивира с липсата на друга сграда, която да отговаря на нуждите на съда и прокуратурата. Това обаче е много спорна теза, защото липсват ясни критерии по които е избрана сградата.

Пак според данните, предоставени от ВСС, става ясно, че той е наел на улица "Съборна“ имот с разгърната площ от 2399 квадратни метра. Простата сметка сочи, че всеки работещ в сградата магистрат или администратор разполага с над 26 квадратни метра пространство. Дори като се има предвид, че в това пространство влизат няколкото съдебни зали, то си остава крайно неефективно използвано.

Според "Биволъ" отговорът на въпроса защо е избрана именно тази сграда, се крие във въпроса кой стои зад "ТРАНСЛАТ" АД. Компанията е 80% собственост на Янко Димитров Иванов, 20% е собственост на "ВРАЦА КОМЕРС". Иванов става популярен през последните 2-3 години, най-вече заради сделката за Царските конюшни. До януари 2005 година той е председател на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка. Чрез различни свои компании успя да развие печеливши инициативи.

Съдийската колегия на ВСС не избра председател на СГС

Съдийската колегия на ВСС не успя да избере председател на Софийския градски съд. Кандидатите за поста бяха двама – за Евгени Г...

Според данните, изнесени от сайта за журналистически разследвания, от 2005 година сградата на ул. "Съборна" е била в активите на „БУЛГАРПЛОДЕКСПОРТ“ ООД. Продажбата ѝ се случва дни преди края на правителството на Симеон Сакскобургготски. Купува я „АЛИНЕКС“ ЕООД. Сделката е изповядана под данъчната оценка на сградата от над 1 883 000 лв. „БУЛГАРПЛОДЕКСПОРТ“ ООД я продава за 1 100 000 лв. За продавача подписва Христо Михайлов Михайлов, а за „АЛИНЕКС“ ЕООД – Алипи Петров Алипиев.

Името на купувача Алипи Петров Алипиев изплува в "Швейцарския доклад" за криминалното минало на Бойко Борисов, който е описан със следните думи:

– Алипи АЛИПИЕВ, управител на ПРАХАЙМ ООД, Червен бряг. Бивш служител на тайните служби (бел.ред. ПГУ-ДС). Има данни, че е имал интимна връзка с Цветелина БОРИСЛАВОВА. Поканен от БОРИСЛАВОВА в управлението на СИБАНК, но напуснал през м. септември 2002 г. По негови твърдения напуснал заради натиск от страна на Цветелина БОРИСЛАВОВА да разреши необезпечен кредит на частна фирма (предполагаемо свързана с БОРИСЛАВОВА).

Всъщност става дума не за "Прахайм", която е регистрирана от Бойко Борисов и съдружници през 1997 г. в Червен Бряг, а за "Праймхим", със съдружници "Прайм инвестмънт тръст" и Цветелина Бориславова. Според публикация в "Капитал" от 1996 година "Прайм инвестмънт тръст" е холдинг, който контролира ТСБанк. Янко Иванов обаче отрича някога да е бил съдружник с Алипи Алипиев.

"Сградата на "Съборна" 7 е еманация на олигархичния бизнес модел – Алипи Алипиев я придобива под данъчна оценка и близо 10 пъти по-евтино от пазарната и стойност", отбелязва "Биволъ".

Инспекторатът към ВСС ще извърши комплексни планови проверки във ВКС и ВАС

За първи път в 10-годишната си дейност Инспекторатът към ВСС ще извърши комплексни планови проверки в двете върховни съдилища – В...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com