Втори опит да бъде избран митрополит на Варна

23181
Втори опит да бъде избран митрополит на Варна
Снимка: БГНЕС

Днес в митрополията във Варна ще се проведе избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит, предаде БГНЕС.

По време на този избор избирателите, излъчени от овдовялата след кончината на митрополит Кирил епархия, ще изберат двама от епископите кандидати за митрополитския престол, които съберат повече от половината от гласовете, съобщиха от Св. Синод.

Листата включва следните епископи: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Провадски Игнатий, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим.

Епархийските избиратели са по 6 от всяка духовна околия - трима от тях са клирици и трима – миряни, а Варненска и Великопреславска епархия има пет духовни околии - Варненска, Шуменска, Провадийска, Добричка и Търговищка. Епархийският избор ще започне след отслужването на св. Литургия в катедралния храм на града, която ще продължи до към 10:30 часа. Колко ще продължи самият избор зависи от процедурата и от това колко кръга ще са необходими, за да съберат двама от кандидатите нужните гласове.

На 21 декември ще се проведе заседание на Светия Синод в пълен състав, по време на което ще се разгледа документацията по станалия Епархийски избор и евентуално постъпили жалби по провеждането му. Ако счете, че той е протекъл изрядно съгласно Уставът на БПЦ-БП, в следващата неделя - 22 декември, ще се състои и Каноническият избор, при който митрополитите от Светия Синод ще изберат един от двамата излъчени от епархийските избиратели епископи за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

На 17 ноември 2013 г. епархийските избиратели от петте духовни околии на Варненска и Великопреславска митрополия избраха двама от 13-те кандидати за нов митрополит – Агатонийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий. Няколко дни по-късно в Светия Синод беше внесена жалба от част от избирателите, които поискаха касиране на избора. Като основание за това искане беше посочена порочната практика, че е гласувано за един "фаворит" и за втори т. нар. "неизбираем" кандидат, като по този начин се ограничава свободата на избор, което е в разрез с принципа на християнските нравствени норми. Друго основание: резултатът от избора е показал, че над част от избирателите е упражнено влияние да гласуват за точно определени кандидати. Към жалбата бе приложена декларация от свещеник Станислав Друмев, който посочва, че му е упражнен натиск да даде гласа си за определен кандидат.

Всяка вечер миряни и свещеници от епархията се събираха на молитвено бдение пред катедралния храм "Св. Успение Богородично". Беше сформиран Инициативен комитет "За чистота в Българската православна църква", в чийто състав влязоха основно миряни. Бяха изпратени протестни писма, заедно с около 2000 подписа, до Негово Светейшество патриарх Неофит с искане за касиране на вота.

На своето заседание на 23 ноември Светият Синод касира изборите и насрочи дата за нов вот, като остави същата листа с кандидатите.

Вчера изборът придоби и сексуален оттенък, след като в YouTube се появи порно клип, за който се твърди, че е правен от епископ Борис. Видеото беше бързо свалено, а мнозина се усъмниха, че това е постановка. При първия избор за митрополит на Варна обаче патриарх Неофит касира избора заради съмнения за купуване на гласове в полза на епископ Борис.

И вторият избор за Варненски и Великопреславски митрополит може да бъде касиран

Вторият епархийски избор за Варненски и Великопреславски митрополит отново може да бъде касиран. Това сподели Иван Панайотов, член...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com