За личните документи: При договор за 250 млн. лева подписваме друг - от 44,6 млн. лева

3661
За личните документи: При договор за 250 млн. лева подписваме друг - от 44,6 млн. лева
Снимка: БГНЕС

С пряко договаряне без конкурс ще се възложи на немската фирма "Веридос" поръчка за полиграфическа изработка и доставка на бланки на български лични документи по образците от 2009 г.

Приготвената за целта сума от Министерството на вътрешните работи е 44 587 726 лв. без ДДС. Първоначалният договор с немската компания за същите дейности е от 2018 г. за сумата от 32 353 559 лв. без ДДС. Изменян е няколко пъти във времето. Цената е била увеличавана три пъти, срокът – един. През януари 2020 г. сумата по него е  вдигната с 16 млн. лв., през юни същата година – с 23 693 496 лв., през април 2021 г. – с още 23 693 496 лв.

Над 109 хил. българи са без лични документи

Над 109 хил. души в България са без документи за самоличност. Това каза пред БНР адв. Диана Драгиева от програмата за правна защита на ...

На 9-ти януари тази година въпросният договор е отчетен като приключил с изплатени по него 95 657 974 лв. Мотивът сега да се подпише нов договор със същата фирма е, че тя има патенти, авторски и други права.

Според документацията на новата поръчка със сключените 4 допълнителни споразумения са осигурени доставки, планирани по график до края на 2022 г. С приемо-предавателен протокол от 30-ти ноември м. г. била извършена последна регулярна доставка. С оглед изтеклия срок не съществува възможност за заявяване на нови количества бланки. Затова според възложителя е необходимо в спешен порядък да бъдат осигурени достатъчни количество бланки по старите образци, които да гарантират непрекъсваемост на процеса до реализиране на модела за централизирана система за персонализация на българските лични документи и отпечатването на новото поколение.

Отделно от това с 1,4 млн. лв. без ДДС купуваме лицензи за български лични документи - невидима постоянна информация за вграждане в защитните графични елементи в паспортите и личните карти. Поканена да осъществи тази дейност е унгарската фирма "Юра Трейд" - Будапеща.

Припомняме, че преди по-малко от месец - на 22-ри декември, МВР подписа с консорциум "Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ - С&Т" договор за проектиране, изграждане и управление на система за издаване на български лични документи "Поколение 2019". Той е с продължителност десет години, като срокът за въвеждане на самата система е 19 месеца. Неговата стойност е 252 950 562 лв. без ДДС (или 303,5 млн. лв. с ДДС), а контрактът бе публикуван едва вчера.

Нов договор за личните карти – над 13,5 млн. лв. за 1 г. поддръжка на системата

Договор за следгаранционна поддръжка на системата за лични документи подписа Министерството на вътрешните работи с фирмата  &bdquo...

Поръчката за него бе обявена през август 2018 г., но обжалвания на различни нейни етапи доведоха до забавянето й с четири години.

ОЩЕ: Още един договор за личните карти с "Веридос" поскъпна с милиони

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com