Още един договор за личните карти с "Веридос" поскъпна с милиони

4790
Още един договор за личните карти с "Веридос" поскъпна с милиони
Снимка: БГНЕС

С още 12 милиона без ДДС поскъпна договорът за следгаранционната поддръжка на техническите и програмните средства на Централизирана автоматизирана информационна система на българските документи за самоличност, за пребиваване и за управление на моторни превозни средства. Той е сключен през 2018 г. между Министерството на вътрешните работи и немската фирма „Веридос ГмбХ“. Първоначалната му стойност беше 23 783 906 лв. След четири анексирания – съответно през 2019, два пъти през 2020, през 2021 и 2022 г. контрактът вече набъбна на 60 млн. лв. без ДДС (или 72 млн. лв. с ДДС).

Заедно с тях сборът от всички договори, които е изпълнявала и изпълнява компанията на вътрешното ни министерство за личните документи, набъбнаха на почти 223 млн. лв. с ДДС.  

Не признават български лични карти във Великобритания

От 1 октомври на пътуващите до Великобритания ще е необходим международен паспорт, тъй като страната спира да признава българските личн...

„Нова“ поръчка за следгаранционна поддръжка на системата за български лични документи, за пребиваване в страната и за управление на МПС обяви МВР на 2-ри март миналата година. Тя е с прогнозна стойност 44,2 млн. лв. без ДДС. Оферти за нея са подали само „Веридос“ и „С§Т България“, собственост на словашката С & Т СЕЕ ХОЛДИНГ“ ООД. На първо място с оферта за 13 577 166 лв. без ДДС – над три пъти по-ниска от първоначално обявената.

Немското дружество е отстранено заради грешка в офертата. За един от елементите ѝ - доставка на специални консумативи, необходими за техническите средства в пунктовете за персонализация за 12 месеца, веднъж вписали цена 48 660 лева, а втори път – 2 095 061 лв.

Изборът на изпълнител е обжалван от фирма „Веридос“ пред КЗК и ВАС, но тя е загубила окончателно състезанието с определение на ВАС от 12-ти август т. г.  

Голямата поръчка, обявена през 2018 г. за лични документи от ново (2019 година) поколение е отдавна зациклила и едва ли ще се довърши въобще.   Тя е за проектиране, изграждане и управление на система за издаване на български лични документи поколение 2019 на стойност почти 286 мн. лв. с ДДС и изборът на изпълнител приключи отдавна.

Още 14,5 млн. лв. за лични карти, „Веридос“ е титуляр на договори за общо 208 млн. лв.

Поскъпна още един договор за личните карти, който изпълнява немската фирма „Веридос ГмбХ“. Този път с 14,5 млн. лева. Заедн...

Веридос ГмбХ подаде  оферта 314 млн. лв. с ДДС, а конкурентът ѝ - Обединение „Мюлбайер Ай Ди Сървисиз ГмбХ - С§Т“ за 303 млн. лв. с ДДС (с около 11 млн. по-ниска).

Загубвайки състезанието, „Веридос“ обжалва резултата пред КЗК. Антимонополната комисия се произнесе в полза на МВР, откъдето спорът отиде във Върховния административен съд. През ноември 2020 г. ВАС изпрати преюдициално запитване до Съда на ЕС. Отговор все още няма.

„Веридос“ и при обжалване на недовършената поръчка за следгаранционна поддръжка на системата за лични документи е поискала преюдициално запитване до Съда на ЕС. Сега обаче то ѝ е било отказано.

За сметка на това обаче, видно от споразумението, подписано в началото на този месец, е получила с още една година удължаване на действащия договор със същия предмет за сумата от 12 млн. лева.    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com