Заглавия в британската преса, плашат туристите. Опасна ли е легионерската болест?

5209
Заглавия в британската преса, плашат туристите. Опасна ли е легионерската болест?

"Британец почина, след като се разболял по време на почивка в България, твърди вестник Daily Mirror. Според информацията, той се заразил с легионерска болест по време на престоя си в хотел в Слънчев бряг и около седмица след прибирането си в Хамилтън починал."

Actualno.com писа за публикацията от 21 август. До днес в британската преса се появи и втори смъртен случай от същия хотел в Слънчев бряг и отново след заразяване с легионерска болест.

Британец почина след като се зарази с опасна болест в Слънчев бряг

Британец почина, след като се разболял по време на почивка в България, твърди вестник Daily Mirror. Според информацията, той се заразил...

Колко опасна и заразна е тази болест? Може ли бактерията легионела да причини смърт?

Легионелата е бактерия, която живее в застояла вода – климатици, непочистени басейни, батериите на чешми. Заболяването започва с висока температура, главоболие и мускулни болки. В последствие може да се появи и затруднение при дишането. Симптомите се появяват до 10 дни след заразяването. Бактерията реално може да се зароди във водната инсталация на всеки дом, особено в големи блокове, ако дълго не сме я ползвали. Това обясни пред НОВА тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Националния център по здравеопазване предупреждава всяко лято за тази бактерия. Болестта се среща по-често в хотели, чиито стаи не се ползват.

"Когато температурите са високи, а студената вода във водопровода не е достатъчно студена и топлата не е достатъчно гореща, при една температура от 22 до 34 градуса се размножават тези микроорганизими. Става когато е застояла водата, защото инсталацията не е ползвана 5-6 дни.", заяви проф. Кантарджиев.

Мит е, че бактерията може да се разпространи чрез съвременните климатици. Първите взривове на болестта са били от климатици на водна основа, сега обаче не е така.

Втори опит за разделение на болестите на спешни и търпими

Здравното министерство започна втори опит за разделяне на т.нар. здравни пакети на основен и допълнителен. Първият беше спрян от Консти...

"Нашите климатици вкъщи и в хотелите са безопасни по отношение на легионелата", обясни проф. Кантарджиев.

Колко смъртоносна е болестта?

Около 7,5% е смъртността при една тежка лятна пневмония. Това напрактика е легионелна пневмония обясни специалистът. В Европейския съюз за 2018 година са регистрирани 11 343 болни от легионерска болест, 700 от тях са починали.

Според проф. Тодор Кантарджиев, публикациите в британските медии са прибързани. 1976 г. е бил първият случай във Филаделфия, САЩ. Една година по-късно вече е бил открит микроба. Тогава България е била една от първите страни в Европа, която е доказала наличието на бактерията във външни езера, в застояла вода във Велинградско.

Съвети от специалиста

Касата не осигурява безплатно лечение за 10 редки болести

Пациенти с поне 10 редки диагнози не получават безплатно лечение от Здравната каса. Причините са административни или законодателни преч...

Особено ако се връщате след дълга почивка (над 5 дни) през лятото – трябва да пуснете няколко минути водата да се изтече, без да присъствате в банята или край течащата вода.

„Съветвам хората, когато се връщат от море, да източват водата няколко минути и да не присъстват в помещението. 5 минути да се изтече водата, да си пуснал вентилацията в банята или да си отворил помещение и едва след това да влезеш да си вземеш душ или да използваш водата.“, обясни Кантарджиев.

Влизайки директно да вземеш душ след завръщане, рискуваш да вдишаш от тези бактерии.

Според проф. Кантарджиев реално тежките лятната пневмония реално е легионелна пневмония. Те трябва да се лекуват с тетрациклин и макролиди, обясни експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com