Захариева: Няма как да кажем точна дата, в която ще се ходи на море без карантина

5498
Захариева: Няма как да кажем точна дата, в която ще се ходи на море без карантина
Снимка: БГНЕС

Навсякъде в Европа има предвидена 14-дневна карантина за влизащите в дадена държава. Карантината в България важи за всеки, който влиза на българска територия, независимо какъв е. А в България се допускат само чужденци с постоянно пребиваване. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева.

На изричен въпрос на Нова телевизия как ще бъде и ще бъдат ли пускани туристи само с декларация, че не са болни от COVID-19, отговорът беше, че имало постоянна координация със съседни държави като Гърция и Румъния. Но паневропейската идея за туризма, за транспортния сектор и за комуникациите, е да се следи обстановката във всяка държава-членка на ЕС и да не се допуска дискриминация.

Анкета от Русия подсказва колко голям ще е ударът върху туризма заради коронавируса

Само 40% от руснаците са готови да отидат на почивка през лятото, останалите или изобщо не планират такава, или в момента не работят и ...

Не мога да ви посоча дата, в която ще отпадне изцяло карантината. Според мен, до края на месец май карантината ще остане, независимо кой откъде идва в България. С наблюдение на обстановката ще се отпускат мерките, заяви тя. По думите ѝ, международен туризъм ще има между държави със сходна картина на заболеваемост. Тя очаква, че от 15 юни най-рано ще може да се говори за движение без карантина към съседни държави и такива със сходна заболеваемост.

Водещо остава запазването на живота и здравето на хората, подчерта Захариева, но и добави, че не може движението в ЕС да остава ограничено до безкрайност. 90% е ясно, че далечни пътувания, извън Европа, са невъзможни това лято, каза още външният ни министър.

Екатерина Захариева не можа да коментира темата с предпазните мерки конкретно за чужди туристи, след като ѝ беше даден пример с Гърция. Какво готви Гърция – вижте ТУК! Но Захариева е убедена, че ще има общ подход.

За Северна Македония, Захариева заяви, че никой не пречи на съседите ни да се самоопределят, но не може това да става на база исторически лъжи и антибългарска реторика. Тя не отговори на въпрос ще спрем ли Северна Македония да влезе в ЕС, ако Скопие настоява, че има македонски език. Захариева заяви, че въпросът ще бъде решен от двустранната експертна комисия по историческите въпроси и попита - защо преди изборите в Северна Македония Скопие я спря?

Борисов за македонския въпрос: Най-братски съвет бих им дал - да не си поставят неизпълними условия

Дадохме път на Република Северна Македония към Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на върха за Западните...

Все още външният ни министър не може да каже дали и колко българи са болни от коронавирус в кланиците в Косфелд. Но тя каза, че ако има такива, ще се лекуват на място, в Германия, при съответни осигурителни права.

За финал Захариева каза - все още навсякъде има рестрикции за пътуване, и призова преди пътуване зад граница да се проверява сайтът на МВнР за актуална информация. Още: "Нова карта показва къде в Европа можеш да пътуваш и при какви условия"

Още: "Парламентът реши: По-ниски цени за плажни принадлежности, хотелите отварят"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com