Парламентът реши: По-ниски цени за плажни принадлежности, хотелите отварят утре

4648
Парламентът реши: По-ниски цени за плажни принадлежности, хотелите отварят утре
Снимка: Actualno.com

Народното събрание прие текстове от Закона за здравето на второ четене, свързани с туризма.

Мерките, касаещи концесионерите и наемателите на морски пложове влизат в сила от 1 юни 2020 г. Те им вменяват задължение да предоставят на посетителите плажните принадлежности – чадъри и шезлонги на цени, намалени с не по-малко от 50 % от цените за сезон 2019 или от максималните по съответния договор.

Концесионери или наематели, които не изпълнят задълженията си, ще се наказват с имуществена санкция в размер на 50 000 лв. За повторно нарушение е предвидена санкция в размер на 100 000 лв.

Предвижда се в срок до 25 май концесионерът, съответно наемателят да уведоми министъра на туризма за цените на плажните принадлежности за този сезон. От своя страна министърът в срок до 30 май следва да уведоми концесионера за намалението на размера на дължимото концесионно възнаграждение или на наемната цена за 2020 година, което да съответства на намалението на цените на плажните принадлежности.

Срокът за заплащане на концесионното възнаграждение, предвиден в текстовете, е 30 ноември 2020 г. Когато възнаграждението или цената е вече заплатена изцяло или частично, съответната намалена част ще се приспада от концесионното възнаграждение, съответно от наемната цена за 2021 г. За целта ще се сключва допълнително споразумение към концесионния договор или към договора за наем.

Парламентът реши да се даде възможност на концесионера да може да предложи отсрочване, намаляване или пренасочване на част или на всички инвестиции, които трябва да направи за 2020 и 2021 г.

Валери Симеонов към концесионерите на плажове: Различните мнения няма да имат смисъл, като приемем закон

Всички различни мнения разбирате, че няма да имате никакъв смисъл – когато е закон, това се изпълнява. Това заяви пред Нова телев...

Намаляването на дължимото концесионно възнаграждение или на наемната цена, което да съответства на намалението на плажните принадлежности, както и удължаването на срока на концесията или наема, се определят с методика, приета до 23 май 2020 г. от Министерския съвет по предложение на министъра на туризма.

Депутатите решиха още концесионерът или наемателят да може да обособява зони за контрол на потока от посетители, след одобрение на схемите от ресорния министър. През 2020 г. на територията на охраняемите морски плажове на разкритите спасителни постове личният състав на всеки пост да може да се намали до един спасител, предвиждат приетите текстове.

Срокът на действие на удостоверенията за категоризиране на места за настаняване клас А и клас Б, чиято категоризация изтича през 2020 г. се удължава до 31 декември 2020 г. До тогава се удължава и срокът на действие на удостоверенията за сертифициране на балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове.

Депутатите решиха и още нещо - по 35 евро на чужд турист, който идва на почивка у нас с български чартърен превозвач, да получават туроператорите от държавата през следващите 2 г. Средствата ще се предоставят само за полети над 100 души. Първоначалното предложение на ВМРО бе да има субсидия от 6000 евро на полет в подкрепа на българските чартърни компании, които превозват чужди туристи до страната ни.

С 12 месеца беше удължен срокът, в който туроператорите трябва да възстановят вече заплатени от туристи суми за почивки, които са провалени заради коронавируса.

Защитават ли икономическите мерки обикновените българи - спорните моменти

Народното събрание окончателно гласува първата „порция“ от промените в десетки закони, с които регламентира мерките, които ...

Хотелите отварят утре

От утре отварят всички хотели и места за настаняване, обяви туристическият министър Николина Ангелкова от парламентарната трибуна по време на разискванията.

Ангелкова призова българите да се отидат на родното море още за 24 май.

"Бих искала и през тази трибуна да призова сега, особено с наближаване и на 24 май, на празниците, всички да се възползваме и да посетим Българското Черноморие, за да можем да насърчим заедно нашия сектор и заедно да се справим с това изключително тежко предизвикателство", апелира министърът на туризма.

Ангелкова направи уточнението, че на двуседмична карантина ще подлежат не само българите, завърнали се от почивка в чужбина, но и всички чужденци, които дойдат у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...