Фандъкова с тривиален отговор дали е практика да се купуват чиновници за обществени поръчки

2017
Фандъкова с тривиален отговор дали е практика да се купуват чиновници за обществени поръчки
Снимка: БГНЕС

Мисля, че с бързата си реакция показахме, че не може да се допусне накърняване на общественото доверие. Трудно се обяснява една такава ситуация. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова коментира скандала с обществената поръчка за ремонт на 60 спирки на градския транспорт, която беше спечелена от мъжа на депутатката Ирена Коцева от ГЕРБ и заради която зам.-кметът на София по транспорта Любомир Христов подаде оставка.

Все още не може да твърдим, че има злоупотреба, защото не са завършили проверките. Има обаче накърнено доверие, каза Фандъкова, която заради накърненото доверие е поискала и оставката на цялото ръководство на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Тя изрично подчерта, че Любомир Христов не е могъл да обясни защо е ходил на гости на Ирена Коцева. Столичният кмет не пожела да коментира дали причината за скандала е т.нар. прахово боядисване, заради което фирмата на мъжа на Ирена Соколова печели поръчката с най-скъпата от всички оферти, а другите фирми отпадат, защото нямат сертификат за такова боядисване.

Герджиков не можа да каже дали проверката срещу Христов е почнала преди медиите да се разшумят

Очевидно има такъв начин на мислене, това е голям проблем. Работим, за да изкореним този проблем. Така председателят на Столичния общ...

Това са детайли, коментира още Фандъкова, след като от Нова телевизия ѝ посочиха, че липсват детайли за продукта в профила на изпълнителя.

Недей да си мислиш, че има някой, който е спечелил конкурс без ангажимент. Така един от участниците в обществената поръчка със спирките коментира ситуацията. По думите му такива поръчки се печелят с максимална цена, за да се дадат част от парите на осигурилата победата в конкурса администрация и да може да остане някаква печалба за изпълнителя.

Трябва ли да калкулираш в цената на обществена поръчка пари и за чиновниците, за да спечелиш? На този въпрос Фандъкова повтори колко проверявани са обществените дружества и колко много сигнали са предавани на прокуратурата. Затова и се налагат санкции, ако при обществени поръчки се спестява от качество. Принципите на контрол и санкции са въведени, заяви столичният кмет.

Цената на билета в градския транспорт в София

Новият милионен договор за градския транспорт в София си седи на трупчета

Комисията по транспорт в Столичния общински съвет (СОС) отложи разглеждането на скандалния договор за възлагане на двуцифрено число авт...

Хората виждат новите автобуси, трамваи, но искаме да обновим още. За да може да продължим, трябва да има стабилни приходи. Колко да са те е въпрос на защита. Спекулация е, че ще се увеличават цените на картите. Не съм убедена, че обясняваме достатъчно добре необходимостта от повече приходи, коментира Фандъкова, за която цената на еднократния билет не подлежи на въпрос. Кметът засегна темата с единната електронна система за таксуване, като не коментира какво точно върши сегашната електронна система по отношение на картите – какво отчита всъщност и колко пари струваше.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София