Столичен зам.-кмет ходи "на гости" на депутатка, чийто съпруг ремонтира спирки в София

1974
Столичен зам.-кмет ходи "на гости" на депутатка, чийто съпруг ремонтира спирки в София
Снимка: БГНЕС

Заместник-кметът на София Любомир Христов е забелязан да ходи многократно до къщата на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева в Самоков. В случая интересното е, че съпругът на Коцева – Сотир, печели с фирмата си обществена поръчка за обновяване на 60 спирки от градски транспорт в София. А Христов е заместник-кмет на столицата с ресор точно транспорт.

Според информация на журналисти фирмата на Коцев предлага за обновяването 236 737 лева, което е най-високата цена от осем оферти. Останалите кандидати обаче отпадат поради различни формални нарушения. Като елемент за оскъпяване се сочи поцинковането на спирките, но основното изискване е праховото покритие на боята. Всички отпаднали фирми нямат сертификат за изпълнение на прахово покритие на боята – само фирмата на депутатския съпруг има такъв сертификат.

Фандъкова предоставя всички спирки на градския транспорт на концесия

Точно преди края на настоящата година и преди настъпването на последните дни от мандата ѝ, столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че...

Разбира се, аз познавам много хора, с които си ходим на рождени дни, коментира Коцева пред Нова телевизия. А Христов също призна за „гостуванията”, но заяви, че не е директор на Центъра за градска мобилност. Той вече е внесъл искане за пребоядисване на всички спирки в София.

Градският транспорт в София

Съвсем наскоро билетът за еднократно пътуване в столичния градски транспорт поскъпна до 1,60 лева. Оправданието беше, че се търсят 15 млн. лева, с които да се запуши дупка в системата.

Догодина ще видите, че „ще се наложи да се вдигне цената на километър пробег от транспортната задача на Столична община” – в момента това се изчислява и причината ще е лизингът на новите автобуси, които общината ще вземе, прогнозира лидерът на БСП-София Калоян Паргов пред Actualno.com. На наш изричен въпрос дали тогава трябва да чакаме ново поскъпване на билетчето, лидерът на БСП-София отговори, че драстичното поскъпване с 60% вече е факт. Друго поскъпване догодина може да се чака, ако през тази година има по-високи разходи, отколкото приходи при градския транспорт.

Призиви за гражданско неподчинение заради поскъпването на билетчето

Обществено сдружение обяви в социалните мрежи, че започва кампания с мото ‪#‎НеФинансирамКрадци за гражданско неподчинение срещу по...

Резерви в транспорта трябва да се търсят, защото за там няма допълнително предвидени пари. Търсят се 15 млн. лева, макар че тепърва ще се види излиза ли сметката и дали повишената цена на пътуване и гратиса няма да доведе до по-ниски приходи от очакваните, стана ясно от думите на лидера на БСП-София. Той е убеден, че управляващите от ГЕРБ не търсят резерви, като коментира, че освен познатите прийоми - кражби на гориво и завишени договори с доставчици, вече имало и скандал с глоби от по 500-600 лева за шофьори от градския транспорт, които биват оспорвани успешно пред Инспекцията по труда (ГИТ) и въпреки това парите не се връщат на служителите. В скоро време ще питам защо, закани се Паргов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София