МОН уверява, че ще разреши казуса с изпитите в НПМГ

3108
МОН уверява, че ще разреши казуса с изпитите в НПМГ
Снимка: Thinkstock

Скоро ще има компромис относно приемните изпити в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" (НПМГ). Това твърди в. "Сега", позовавайки се на информация от Министерството на образованието и науката (МОН).

В края на 2016 година възпитаниците на училището започнаха кампания под надслов "Не пипай моята гимназия" в знак на протест срещу премахването на допълнителния вътрешен приемен изпит по природни науки. Досега в НПМГ се влизаше с три изпита - по български език, по математика и по природни науки (география, физика, химия или биология, в зависимост от профила на паралелката, за която се кандидатства). Последният изпит се организира от самото училище. Според новия училищен закон обаче приемът в гимназиите след 7-и клас вече ще е само на базата на изпитите от националното външно оценяване по български и по математика. Това ще снижи нивото в НПМГ, смятат много от учениците, тъй като вече няма да могат да се отсеят най-добрите и мотивирани да учат природни науки, а оттам ще падне и авторитетът на гимназията. Те се опасяват, че дори може да бъде отнет националният статут на училището.

НС отказа да отложи влизането в сила на образователния закон

Народното събрание отхвърли предложението на "БСП лява България" влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование ...

От МОН за пореден път успокоиха учениците, че никой няма намерение да маха "националното" от наименованието на школото. Връщането на вътрешния профилиращ изпит обаче едва ли ще е възможно, тъй като ще се търси законово решение на казуса. От министерството са категорични, че е имало 2 месеца за обсъждане на новата наредба за приема след седми клас, когато е трябвало учителите да реагират. "Лошото е, че една голяма група добре подготвени хора се чувстват засегнати и неудоволетворени от закона, затова ще търсим компромис. Но учителите и учениците трябва да разберат, че вече имаме нов облик на образователната система, нов профил на училищата, които трябва да са равнопоставени и да гарантират равни условия за всички деца", коментират от екипа на министъра в оставка Меглена Кунева. Оттам признаха, че и в момента се обсъждат различни варианти, за да се намери взаимен компромис, вкл. по линия на автономията на училищата, но той не бива да води до крайности.

В положението на НПМГ са още няколко национални училища в София, Габровската национална гимназия, националното СОУ в Горна баня и др.

От просветното ведомство обясниха, че на този етап всички училища, които в момента са национални, ще останат такива поне до 1 ноември 2017. Тогава Министерският съвет следва да обяви националните училища, които отговарят на новите правила за "национален статут". Първоначално срокът беше 1 ноември м.г., но той не беше спазен. Анализи на министерството към момента сочат, че 7 от 10-те национални училища у нас не отговарят на изискванията. 2 училища пък досега са кандидатствали пред министерството да получат национална задача - един от критериите за получаване на национален статут. Това са професионалната гимназия по транспорт и енергетика в столицата "Хенри Форд" и училище от Варна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София