Протести: Пари има, пари няма. Матури ще има ли?

8138
Протести: Пари има, пари няма. Матури ще има ли?
Снимка: БГНЕС

Започвам с няколко цитата и казано от готвещите се да излеят недоволството си от живота под "гнета" на настощето правителство работодатели и синдикати.

11.05.2022: Работодатели излизат на национален протест на 18 май

"Цените на горивата и електроенергията достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин". Казва го Васил Велев, председател на АИКБ.

"Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника - предприятията и хората", обявяват работодателите в мотивите за свикването на националния протест.

16.05.2022: Протестите на 18 май - не е ясно дали и кога ще се протестира

Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че работодателите остават в готовност, като отчете, че към момента исканията за цената на електроенергията и природния газ са изпълнени в краткосрочен план. Според него един мащабен протест за цена на ток и природен газ не би бил основателен.

"Напоследък по разни управленски столове насядаха хора, които до вчера обясняваха как на този свят няма нищо по-яко от протести. Това беше еманацията на умност, красивитет и каквото се сетиш. Същите тези хора обясняват колко гадно и вредно е протестирането. Забавляваме малко този двоен аршин, но понеже съм посвикнал, само припомням факта като такъв. Лицемерието е хубаво да има някакви граници", каза председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Маналов.

Заключение

Ние не протестираме за пари, а за хората. Но когато цената на тока беше по-нисичка на борсата - дали пък нямаше моменти, в които беше по-евтинко за бизнеса, отколкото беше за бита т.е. за хората, имаше ли протест да се върне "това, което е надвзето"? Не е за пари - за повече пари е!

Относно умността и красивитета - протестите срещу една власт, която първо гледаше как себе си да уреди и после, ако остане нещо, да има някоя троха за другите, бяха признак на разум. Тези протести са мирният инструмент за развитие на обществото, за стремеж към по-добър живот. Признак на "кръв повръщам, пари не връщам" е да стискаш отчета за тримесечието и да не виждаш нищо друго. Когато на само няколкостотин километра от теб се води брутална война и е заплашено не просто тримесечието, а досегашният ти начин на живот, кое е по-важно? Кое е приоритет? И дали не следва да се съобразим поне малко - щом има война, нищо не е нормално. Но най-ненормално е как по Националната телевизия се появяват хора (превозвачи), които да дрънкат как трябва да продължим да си живеем както досега и за да опазим това, да клекнем пред Путин - защото не могат да понесат от 150 кила личното им тегло да падне на 140.

Само че в мътна вода риба се лови най-лесно. Но който търси първо пари, а не здрави основи да ги печели, да се сети за приказката как трябва да се научиш да ловиш риба, а не да ти я дават даром. В България пазарната икономика е точно такава - когато нещата вървят, държавата е мащеха, иначе става първа майчица. И все за хора, чиито постижения в сферата на бизнеса по никакъв начин не можем да ги сравним с историите на най-популярните в света, започнали (грубо казано) от един гараж, с идея, в която са вярвали и са успели да убедят и другите, че е брилянтна. В България, за да станеш голям бизнесмен, обикновено все има някоя история с куфарчета, чекмеджета ... затова и накрая все говорим за пари - защото ние не можем да ги привлечем, ние можем само да ги искаме от някого.

А за умнокрасивите синдикалисти специално едно припомняне - големите акули обикновено получават каквото искат, малките рибки обаче - не. Припомнянето всъщност е специално за тези, които ще тръгват да блокират кръстовища по време на матури точно когато големите дръпнаха ръчната на протестирането "за хората". Колкото и умилително е как е добре да се пратят децата по-рано на матури на 18 май, това е просто поредната лакърдия - а от лакърдии е писнало на далеч повече хора, отколкото ще излязат утре. Защото като пречиш на другите, особено като е на първо място за пари, те няма да проявят много разбиране към твоята позиция. Аз лично не проявявам никакво. И мога да обясня защо - заради тази новина: "Промишленото производство у нас достигна рекордно високо ниво". Това значи, че има достатъчно какво да возят превозвачите и да печелят. Пък и утре го дават да вали - стане ли така, голяма радост ще настане.

п.п. Протестиращите таксита (а и немалко превозвачи) да идат да протестират пред Кремъл - цените на горивата са нагоре, защото Путин реши да се прави на големия мъж и политик с Украйна. Ако не им се ходи чак дотам, защото бензинът е скъп, да се поогледат кои са проводниците на путинящината в България и при тях да идат. Хубаво ще е и да погледнат какво пишат самите те из Фейсбука или какво говорят на клиентите си по темата. Добре да погледнат!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com