Проблемите на София - ВиК мрежата особено за южния район и нощния градски транспорт

7981
Проблемите на София - ВиК мрежата особено за южния район и нощния градски транспорт
Снимка: Thinkstock

Над 1,3 млрд. лв. са нужни, за да има ВиК мрежа цялата Столична община. Това показва регионалното прединвестиционно проучване за водоснабдяване и канализация, изготвено по проект, финансиран от ОП "Околна среда", пише в. "24 часа".

За да може да има финансова помощ от Европа за начинанието, задължително общинските власти трябва кандидатстват по съответната оперативна програма. През този програмен период ще се финансират агломерации с над 10 хил. жители.

Нено Димов: ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва

Ние нямаме правомощия да налагаме воден режим. ВиК пък не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва. За това трябва ...

В столицата има 3 зони, които отговарят на условието - самият град, Банкя и Нови Искър. В първата влизат водещите се за луксозни квартали "Бояна", "Драгалевци" и "Симеоново", нови като "Манастирски ливади", както и "Княжево", и "Сухата река". Във втората зона пък са квартали в Нови Искър като "Кумарица", "Курило", "Славовци" и др., а в Банкя - "Градоман", "Михайлово" и др.

Изпълнението на тези проекти ще бъде разделено на два етапа. В първия ще се реализират приоритетни обекти за общо над 350 млн. лв. от оперативната програма. За останалите ще се кандидатства през следващия програмен период и ще се търсят и други източници на финансиране, обясни ръководителят на проекта инж. Добромир Симидчиев.

Сред приоритетните зони, за които общината ще кандидатства сега за еврофинансиране, са новите квартали "Кръстова вада" - целият, "Витоша ВЕЦ - Симеоново", "Манастирски ливади" - целият. С канализация трябва да се сдобият също и "Симеоново", "Драгалевци", "Горубляне", "Овча купел", "Горна баня", "Обеля" и др.

В момента 100% от питейната вода на София се пречиства, а 76% от територията на общината са покрити с канализационна мрежа, каза зам.-кметът по строителство и инвестиции Ирина Савина. След като се реализират проектите по оперативната програма, канализация ще има в 90% от цялата община.

11 млрд. лв. струва ВиК инфраструктурата у нас

Близо 11 милиарда лева е стойността на ВиК инфраструктурата в България. Това показва оценката на ВиК активите публична държавна и публи...

Загуба за градския транспорт

Четирите нощни автобусни линии в София са превозили само 121 906 пътници тази година. Най-голям интерес към тях има в петък срещу събота и в събота срещу неделя. Това става ясно от анализ, разгледан вчера транспортната комисия на Столичния общински съвет (СОС).

Най-много нощни пътници има през юни и юли, а най-малко - през януари и февруари. Най-натоварена е линия N2, която свързва “Обеля” със Студентски град. По нея са пътували 38,6% от всички ползващи нощния транспорт. Най-слаб е интересът към линия N3 - от “Овча купел” до автостанция “Изток”. Возили са се само 13 665 души.

Анализът показва, че приходите от нощния транспорт покриват само 20,09% от разходите и той е на загуба от 1,8 млн. лв. Най-вероятно обаче на редовното заседание на СОС в четвъртък (19 декември) ще бъде решено нощният градски транспорт да работи и догодина. ЦГМ обаче трябва да направи допълнителни наблюдения и да предложи варианти как тези линии да станат по-ефективни. Отчет да се прави на всяко полугодие, залага още докладът, внесен от общинския съветник Зафир Зарков от ГЕРБ.

Около 4000 души са използвали нощния градски транспорт в столицата през първите 11 дни

Около 4000 души са се възползвали от нощния градски транспорт в столицата през първите 11 дни след пускането му. Това прави 350 - 400 д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com