Продължават ли депутатите да паркират преференциално в зони до парламента?

5696
Продължават ли депутатите да паркират преференциално в зони до парламента?
Снимка: istock

Парламентът не желае да изпълни решението на Столичния общински съвет (СОС) да освободи двата паркинга, които депутатите ползват безплатно от години - до храм-паметника "Свети Александър Невски" в непосредствена близост до сградата на парламента и в пространството между Националната художествена галерия и бившия Партиен дом (от няколко месеца то се казва площад "Жельо Желев"). Това написа в личния си профил във Фейсбук председателят на транспортната комисия в СОС и общински съветник от ВМРО Карлос Контрера.

"И за капак народните представители абсолютно по кърджалийски продължават незаконно да ползват двата паркинга, за които Столичен общински съвет юли месец реши да станат за общо ползване от граждани. Това последното защо го казвам - защото е лакмус за това, което имаме в Парламента - лицемерие и наглост. Не може да не уважаваш законите, а да претендираш за морал и да управляваш нацията!", пише Контрера.

В София: Предлагат разширяване на зелена и синя зона, както и синя зона в събота

Разширяване "Зелена зона" в кв. Зона Б-19, район Възраждане и разширяване на "Синя зона" за сметка на обхвата на "Зелена зона" предвиж...

Той използва доста "картинен" език и пита защо това положение не се променя, като специално настоява председателят Ива Митева да коментира въпроса.

Пред в. "Сега" Ива Митева каза, че Народното събрание е прекратило договора си със Столична община за използването на паркинга зад сградата му и на площад "Жельо Желев". Тя отрече някой да е заплашвал представител на общината и допълни, че вече е имала среща с кмета на София Йорданка Фандъкова за изясняване на въпроса защо този договор се прекратява сега и какво следва след неговото спиране.

"Въпросният договор е бил в сила от 2007 г. досега. Той се прекратява едва сега, когато ВМРО вече не в парламента", коментира Митева. Тя поясни, че депутатите продължават да спират автомобилите си на паркинга зад Народното събрание и бившия Партиен дом по силата на параграф от допълнителните разпоредби на правилника за дейността на Народното събрание, според който "около сградите на Народното събрание се обозначават зона за сигурност съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите и зона за охрана след съгласуване с МВР под разпореждането на председателя на Народното събрание". Митева поясни, че колегите ѝ спират личните си превозни средства в тези зони за сигурност и охрана, след като с решение на Народното събрание на парламентарните групи вече не се полагат коли на НСО.

Според настоящото решение на СОС, което е от юни, 2021 година, Столична община трябва да прекрати действащия от 2007 г. договор с Народното събрание за т.нар. "депутатски" паркинг на площад "Александър Невски" и за площад "Жельо Желев". В допълнение СОС даде мандат на общинската фирма Център за градска мобилност да сключи нов договор с администрацията на парламента. До решението на СОС Народното събрание ползваше 105 паркоместа между храм-паметника и сградата на парламента, за които плащаше на общината по 100 лв. без ДДС месечно. След гласуването на СОС всички тези места трябваше да станат част от синята зона на Столична община. На Народното събрание се даваше възможност да заплаща по 650 лв. на месец за ползването на места от тази зона. СОС реши още местата за паркиране на депутатите на другия паркинг, който Народното събрание ползва - на площад "Жельо Желев", да бъдат намалени от 89 до 50 броя. За тях администрацията на парламента също трябва да плаща по 650 лв. на месец на "Московска" 33. Другите освободени паркоместа на площада също трябваше да се влеят в синята зона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София