След смъртта на дете от ток в София още стърчат оголени жици

1553
След смъртта на дете от ток в София още стърчат оголени жици
Снимка: БГНЕС

Въпреки че след смъртта на 16-годишния Людмил от токов удар през февруари 2021 г. Столична община се зарече да премахне опасните кабели, дори в центъра на София продължава да има оголени жици.

Читател на в. "Сега" изпрати снимки на няколко необезопасени електрически спълба, заснети през седмицата. Някои от снимките са направени на кръстовището на ул."Опълченска" и ул. "Пиротска", а други са от площад "Възраждане". В непосредствена близост и до двете места има училища, а споменатите райони са с голям пътникопоток, отбелязва Николай Андреев.

"Предполагам, че от Столична община нямат създадена организация за периодичен обход на територията на града за откриване на различни аномалии. Но питам се, не преминават ли през тези места на път за работа чиновниците, както от общинтата, така и от районните администрации?! Или тези скандални пропуски, водещи понякога, за съжаление, и до човешки жертви, не са тяхна работа?! Да чакаме ли, недай Боже, поредната жертва, за да се задейства бюрократичната и тромава, нефункционираща администрация на Столична община?!", пита гражданинът.

Видеозаписи с лошо качество спъват разследването за убитото от ток дете в София

Видеозаписи с лошо качество стопират разследването за смъртта на 16-годишното момче, което преди година почина след токов удар от необе...

От началото на март досега в контактния център на Столичната община са подадени още около 20 други сигнала за необезопасени електрически кабели, за проблемни електрически табла и др. От един от сигналите става ясно, че съмнителен кабел минава по тротоара в непосредствена близост до стадион "Васил Левски". Писмото и снимката са входирани на 15 март и по тях още няма реакция от страна на адмистистрацията. Друг сигнал на гражданин за стърчащи кабели в подлез около НДК е отказан за разглеждане, тъй като човекът не е посочил точно за кой подлез става дума. Оплаквания от съмнителни проводници са внесли в общинския контактен център още жители на районите "Подуяне", "Лозенец", "Младост", "Надежда" и др. От "Московска" 33 са отговорили само на част от тях.

Инцидентът с Людмил стана на 14 февруари 2021 г., когато той загина, след като стъпи върху улична шахта пред болница "Иван Рилски". По случая все още се очаква прокуратурата да открие кои са отговорните лица за неговата смърт, след като всички имащи отношение към казуса институции и дружества си прехвърлиха вината. Кметът на София Йорданка Фандъкова още след инцидента призна, че стопанисването на шахтата, по която е протекъл токът, е отговорност на Столична община. Въпреки това тя каза, че от общината не знаят кой е отварял шахтата. След трагедията Фандъкова съобщи, че е възложила на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината. През декември 2021 г., проверка на "Свободна Европа" показа, че с датчици са едва 3% от въпросните шахти.

Припомняме, че 16-годишният Людмил почина на в средата на февруари 2021 г. след токов удар в София. Инцидентът стана в района на пешеходната пътека пред болница „Св. Иван Рилски” в София. Той се подпрял на необезопасен уличен стълб на бул. „Иван Гешов”. Последвал токов удар, в резултат на който младежът почти моментално останал без сърдечна дейност.

Фаталният инцидент е предизвикан след като заради "оголен кабел от захранването на частния обект е протекъл ток по металната рамка на шахтата. При стъпване върху рамката момчето е получило токов удар".

Две години по-късно институциите все още не могат да посочат чия е отговорността, няма изгледи за скорошно развитие, а прокуратурата уж твърди, че работи по случая, но не дава никаква информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com