Токов удар от шахта уби младеж в София преди 2 г. и още няма виновни

1101
Токов удар от шахта уби младеж в София преди 2 г. и още няма виновни
Снимка: БГНЕС

На 14 февруари 2021 г. в центъра на София стана ужасяващ инцидент – 16-годишният Людмил почина след токов удар от шахта в района на болница „Св. Иван Рилски“. Две години по-късно институциите все още не могат да посочат чия е отговорността, няма изгледи за скорошно развитие, а прокуратурата уж твърди, че работи по случая, но не дава никаква информация.

От Софийска градска прокуратура твърдят, че „непрестанно дават информация на медиите, но те не я публикуват“. Това пише „Капитал“, след като от изданието са отправили официално запитване до говорителя на СГП Десислава Петрова. Почти цяла седмица тя не им праща отговор.

Важно: Как да се предпазим от токов удар?

Токов удар наричаме ефекта на електрически ток, който протича през човешкото тяло в случай на злополука и може да причини тежки изгарян...

"Когато сме готови да повдигнем обвинение, което ще е скоро, ще го сторим", казва само тя, цитирана от медията.

Не е ясно какво се случва и с ангажимента, поет от Столична община след смъртта на детето, а именно на шахтите в столицата да бъдат сложени датчици. Причината е така да се знае кой работи със съоръженията и кога последно са отваряни. Каква част от 4000 шахти са оборудвани със сигнална система, също остава неясно.

Припомняме, че 16-годишният младеж стъпва върху улична шахта на тротоара на бул. „Иван Гешов“ и е покосен от токов удар на 14 февруари 2021 г. По-късно момчето намира смъртта си във ВМА. Оказва се, че оголен кабел, от който протича ток по металната рамка на шахтата, е причината за смъртта. Седмица преди това шахтата е отваряна от работници, но така и не се разбира кои са те, кой ги е изпратил и какво са правели.

Дни наред не става ясно и кой отговаря за съоръженията. Общината прехвърли топката на електроразпределителното дружество, а то отрича. Накрая се разбра, че кабелът е захранвал павилион, намиращ се в двора на болница „Св. Иван Рилски“. По-интересното е, че павилионът е незаконен – две години преди инцидента са започнали две процедури за статута му – една за премахване, друга за узаконяване.

Некачествени записи и липсващ засега свидетел спират делото за убитото от ток дете в София

Записи с лошо качество, които не могат да бъдат "изчистени", препятстват разследването за смъртта на 16-годишния Людмил, който беше уби...

Вместо да бъдат качени високо или да са под земята, захранващите кабели минават по металната ограда до булеварда и така стигат до различни обекти. Причината тук пък е ремонт на светофарната уредба на бул. „Иван Гешов“ от 2018 г. Той също е незаконен – до днес не са намерени никакви разрешителни книжа.

Последно темата влезе в общественото внимание заради изказвания на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, който заяви в парламента, че в СДВР е постъпила прокурорска преписка за предварителна проверка относно ремонта на „Иван Гешов“.

На 16 септември 2021 г. преписката и събраните материали са докладвани в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление. Демерджиев каза, че няма установена причинно-следствена връзка между извършените строителни дейности и смъртта на 16-годишното момче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com