Столична община отново протака пускането на зелен билет

4172
Столична община отново протака пускането на зелен билет
Снимка: БГНЕС

Прогнозата за днешния ден обещава висока степен на замърсяване в два столични квартала - "Павлово" и "Хиподрума". Това означава въвеждане на зелен билет, но както обикновено Столичната община до последно избягва мярката. Вместо това на гражданите се предлагат само безплатни буферни паркинги към метрото, които са с ограничен брой места, пише "Сега".

В момента зелен билет може да се въведе при 4-кратно превишаване на нормите на ФПЧ10 (200 мкг/м3 вместо 50 мкг/м3) на две от шестте измервателни станции на Изпълнителната агенция по околната среда на база на 24-часови осреднени данни или прогноза за ден със силно замърсяване.

СО има готовност, но няма индикации за зелен билет

"Има готовност да въведем зелен билет, но засега няма такива индикации." Това каза зам.-кмета по околната среда Йоана Христова пред bTV...

Миналата седмица кметът Йорданка Фандъкова заговори общо за промяна на регламента, но очевидно смята да изчака този зимен сезон да се изниже без допълнителни мерки.

"Механизмът за въвеждането на зеления билет е изключително нов механизъм, който беше създаден по наша инициатива с участието на експерти от сферата на екологията и финансите. Един въпрос винаги има и финансово отражение. Когато този механизъм започна да действа, се видя, че е доста тромав и по мое настояване той беше променен (през лятото м.г. СОС реши зелен билет да се въвежда не след 2, а след 1 ден с прогноза за поне 4-кратно превишение на ФПЧ10). Още тогава обявих, че този механизъм търпи промяна. Със сигурност той не е съвършен и има нужда от промяна. Че трябва да е по-гъвкъв, със сигурност трябва да е такъв. Предложения чувам всякакви и съм готова да инициирам промени, но трябва да се мисли внимателно. Затова отново ще инициирам работна група, която ще обсъди промени в механизма за въвеждането на билета. Хората трябва да знаят, че той струва пари на София и че всички ние плащаме за него", заяви Фандъкова в първите дни на януари.

Столичен инспекторат извършва проверки за източници на замърсяване на въздуха в София. Проверките са за източници на замърсяване на въздуха с прахови частици от строителни обекти, автосервизи, пунктове за смяна на гуми, площадки за изкупуване на отпадъци, цехове за производство на мебели, както и за горене на отпадъци на открито.

От началото на годината до 8 януари са извършени 139 проверки, а само за последния месец на миналата година проверките са над 1000. Общо 5 глоби са наложени при проверки на автосервизи и пунктове за смяна на гуми. От началото на новата година екипите са съставили 15 акта за установяване на нарушения.

Съдът отново отложи решението си за изборите в София

Административният съд отложи делото на Мая Манолова за евентуални фалшификации за кметските избори в София. Съдът ще заседава отново сл...

"Само за вчера са проверени 11 строителни площадки, 6 цеха за производство на мебели – в два от цеховете е установено неправомерно изгаряне на остатъчните материали. От началото на годината са направени и 30 проверки за горене на отпадъци на открито“, обясни Теодора Полимерова от Столичния инспекторат за bTV.

Проверките ще продължат и през днешния ден. Новото е, че те вече се правят и съвместно с КАТ – СДВР за измита ходова част на тежката механизация и на строителните машини, които се движат по пътищата на столицата, отбеляза още Полимерова.

Как мръсният въздух уврежда здравето ни може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

"Тук пак ще има паметник": Манолова и Григорова надраскаха с червен спрей оградата около МОЧА (ВИДЕО)

"Никой не е глух": Васил Терзиев с първи коментар за протестите срещу промените в София

Пожар горя в къщата на Иван Гешов в столицата

Пореден протест срещу промените в движението в центъра на София

Заради фестивала Lunar: Градският транспорт ще работи до по-късно

Столична община не позволи митинг на "Безсмъртния полк"

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 25 МИР - София

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 24 МИР - София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София