X
 
 

Защо мръсният въздух застрашава здравето ни и причините за него

3306 5
Защо мръсният въздух застрашава здравето ни и причините за него
Снимка: iStock/Guliver
Световната здравна организация свързва замърсяването на въздуха пряко с пет от най-разпространените и влошаващи качеството на живот белодробни и сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това здравното министерство на България не събира данни за щетите върху здравето, които то нанася, нито взима мерки, защото това би трябвало да правят общините. В същото време въздухът в българските градове е сред най-замърсените в Европа и страната е начело по смъртни случаи заради това в света.В България смъртността причинена от замърсяване на въздуха е 3 пъти над средното европейско ниво.

От Столична община обаче все още не предприемат конкретни действия срещу проблема, или поне не публично оповестени.

От общината отговарят, че не са налице условията за пускането на зелен билет от 1 лев. Това можело да се случи само при реализиране на превишение на ФПЧ 10 над 4 пъти допустимото, или над 200 мкг/м3, на поне две градски автоматични станции на средно денонощна норма.

Въпросното условие засега не било налице според измервателните точки на Изпълнителната агенция по околната среда. От общината поясняват, че ще продължат да следят ситуацията.

В същото време от повече от денонощие станциите на гражданската организация https://airsofia.info/ показват, че въздухът в София е в пъти по-мръсен от допустимото, като на много места концентрацията на ФПЧ е с превишение около 10 пъти над нормата.

Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух според СЗО:

- Остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища

- Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

- Рак на белия дроб

- Исхемична болест на сърцето

- Инсулт

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората да не се излагат на РМ2.5 със стойности над 25 микрограма на кубичен метър за повече от 24 часа, тъй като фините прахови частици могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори в кръвта.

Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите. Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна смърт по света всяка година, включително на 600 000 сред децата, сочат данните на ООН.

Риск от предизвикване на психични проблеми

Замърсяването на въздуха освен до задушаване на белите дробове и съкращаване на живота, може да бъде свързано и с по-голям риск от психични заболявания, обявиха учени, анализирали здравна информация за милиони пациенти в САЩ и Дания, съобщи Ройтерс.

Хората, изложени на въздух с лошо качество в двете държави, по-често получават диагнози като биполярно разстройство и депресия, твърдят учените от университета на Чикаго, макар и някои да възразиха, че трудът има недостатъци и за категорични изводи са необходими допълнителни изследвания.

Учените са сравнили здравните данни и показателите за замърсяване в района за 151 милиона американци и 1,4 милиона датчани. Излагането на замърсяване в детството е свързано с два пъти повече случаи на шизофрения сред датските пациенти, както и повече личностни разстройства и депресия. Сред американските пациенти мръсният въздух също се свързва с по-високи нива на биполярно разсройство и депресия, но не и с други състояния като шизофрения, епилепсия и Паркинсон.

Отговарящ за екологията в София общински съветник не вижда твърде мръсен въздух

Зеленият билет се въвежда при показания на поне 2 станции за над 200 микрограма фини прахови частици за един час или когато има жълт ко...

Влияние върху паметта

Хроничното излагане на замърсен въздух се отразява отрицателно на конгнитивните ни способности, установи съвместно изследване на американски и китайски учени. Проучването обхванало 20 000 китайски граждани и се съсредоточило върху техните математически и речеви способности. То било осъществено от специалисти от Йейлския и Пекинския университет. Те достигнали до извода, че дългото дишане на замърсен въздух поразява интелекта, като пораженията са съпоставими с един годишен клас по-малко образование.

Речевите умения се оказали по-осезаемо засегнати, в сравнение с математическите във влошената градска среда. Когнитивните способности на мъжете страдали повече от замърсения въздух, в сравнение с тези на жените.

А ето как се отразява мръсния въздух на децата

Учениците се представят по-зле на важни изпити в дни на особено голямо замърсяване на въздуха. Специалистите са на мнение, че техните констатации са релевантни за повечето хора по света, тъй като 80 процента от градското население на планетата диша замърсен въздух.

На път за училище децата са изложени на фините частици и прах от замърсяването на въздуха. Учени доказаха, че този вид атмосферно замърсяване оказва негативно влияние върху паметта.

Извънредни проверки за горене на отпадъци в София

Трикратно превишение на фини прахови частици във въздуха на София е било отчетено през предходното денонощие. Заместник-кметът по еколо...

Отдавна е известно, че мръсният въздух в класната стая е особено вреден. Сега учените изследват въздействието на въздуха, който децата дишат на път за училище. Резултатите от проучването са публикуване в списание Environmental pollution.

Испански екип от Института за световно здраве ISGlobal в Барселона изследва негативното въздействие на фините частици, които се отделят във въздуха от газовете на колите, върху умствените способности и развитието на децата.

Изводите, които прави, са въз основа на анализ данните от 1200 деца на възраст 7-10 години от 39 училища в Барселона. Те засичали нивото на замърсяване на въздуха по маршрута им до училище. И същевременно оценявали способността на учениците да концентрират вниманието си и паметта по време на работа. Оценките били правени неколкократно през 12-те месеца на проучването.

Тестовете им били съпоставени с нивото на замърсяване. Така учените стигнали до заключение, че излагането на фините частици от замърсяване на въздуха забавят работата на мозъка и затрудняват паметта.

Въздухът в големите градове съдържа коктейл от отрови: твърди частици, прах, сажди, дим. Частиците азотен диоксид с диаметър под 10 микрона увреждат белия дроб. Установено е, че ако концентрацията им се увеличи само с 5-10 микрограма в един кубичен метър въздух, опасността от астма се увеличава 20 пъти.

Заедно с твърдите частици, във въздуха има серен диоксид, азотни съединения и бензинови изпарения.

София пак осъмна със сериозно замърсяване, засега няма знак за "зелен билет"*

За втори пореден ден въздухът в София изглежда е изключително мръсен, показват данните от гражданската платформа AirBG. Почти цялата к...

Особено опасен е въглеродният окис, който се освобождава при непълното изгаряне на горивото от автомобилите. Той остава във въздуха около месец, след което се окислява до въглероден диоксид и вече е относително безопасен.

Ситуацията към момента у нас

Нивата на фини прахови частици във въздуха в цяла София са над нормите, като превишението е от два до 20 пъти, сочат данните на сайта airsofia.info, поддържан от гражданско сдружение.

В последните седмици столицата премина през няколко периода на замърсяване, но през нито един от тях общината не посегна към програмата с мерки, за които изтъква, че са над 100.

Замърсяването превишава 3-4 пъти допустимите концентрации не само в "Красна поляна", но и в "Хаджи Димитър", "Люлин", "Банишора", "Св. Троица", "Подуяне", "Младост 4".

Според данните на airbg.info на места в столицата нормите са над пет пъти по-високи. На уеб страницата си Столичната община също алармира за очаквано замърсяване, но с по-ниски стойности.

Отново проблем с мръсен въздух над допустимото, но Столична община не пуска зелен билет

Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти по-мръсен от допустимото последните часове. Това сочат данните за София, Пловдив, Вра...

Кметът има право да въвежда евтин билет от 1 лев за метрото, трамваите и т.н., ако е наясно, че съгражданите му ще дишат отровен коктейл вместо въздух - при прогноза за жълт код за мъгла, инверсия, безветрие и ниско налягане и т.н. Досега Йорданка Фандъкова се е възползвала от това право само два пъти - през януари и през декември 2018 г.

Какво представляват фините прахови частици?

Фините прахови частици представляват микроскопични твърди или течни вещества, които са натрупват в атмосферата. Най-често срещаните фини прахови частици са с големина 10 микрометра. Те са по-груби и се отделят при горене, автомобилен трафик и различни производствени процеси. По-малките частици с размер 2.5 микрометра представляват токсични органични съединения и тежки метали. Те са и по-опасни за здравето на населението. В града най-голям замърсител са дизеловите автомобили и автомобилите на градския транспорт, като 40% от автопарка в България е от коли над 20 години, най-старите в ЕС. Следващата причина е масовото отопление на трърдо гориво- най-вече нискокачествени енергийно неефективни въглища.

Източници на замърсяване

Два са основните източници на замърсяване на въздуха в страната. Това на първо място е отоплението на твърдо гориво. Към момента статистиката показва, че 57% от българите се отопляват на твърдо гориво. Масово се използват нискокачествени въглища с високо съдържание на пепел и сяра, които имат лоши горивни параметри, високо ниво на замърсяване, но са предпочитани заради ниската си цена. Макар, че от години се спрягат законови промени за задължителното наличие на филтър на комина, но това така и не влезе в действие. Поради масовото горене на дърва и въглища и традиционно ниското атмосферно налягане през зимата характерно за страната се превърна тя да е обгърната в сиво-жълта пелена от октомври до април. В 21 от 25 града, в които се водят засичания именно това е причината за повишеното прахово замърсяване. За съжаление, за да се промени тази практика би имало голямо икономическо влияние върху населението на страната. През 2016 година за най-замърсен град беше обявен Видин, трагично познат като един от най-бедните региони в страната.

Вторият основен проблем и причина за целогодишните високи нива на замърсяване на въздуха са старите автомобили, които се карат в страната. По-новите са на около 10 години, а масово хората карат коли на по 20 години, масово без катализатор. Проблемът не е само с личните автомобили, малък е и броя на еко автобуси в градския транспорт. Подновяване на автопарка не е с екологични автобуси, които не отделят емисии, а с не толкова стари автобуси, което на фона на проблема с качеството на въздуха изглежда като пълна липса на заинтересованост от страна на държавата.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Стоянчо, не бой се! Щатския газ, по-евтин, по-калоричен, вече ще може да си го позволи и всеки българин! Румънците имат евтин газ и за това са напред с газификацията! Сега с евтиния щатски газ ще ги настигнем, а след това идва нашия роден газ!
 • Стоян 3 Стоян преди 2 месеца Профил на трол?
  Само за припомняне... В Румъния газифицирането е на 95–96%, и то до 1500 м.н.в.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Да, така е, жълти тръби за газ съм виждала и в планината, където е курорта Синая
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Причините за мръсния въздух в София е некадърното управление на Фандъкова и ГЕРБ като цяло! Преди тях въздухът беше чист!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Според управляващите, и по-специално Менда, причината за мръсния въздух в градовете ни са ниските данъци на МПС! Миналата година те бяха драстично увеличени, тази - също! За съжаление, мръсният въздух не се вразуми и продължава да ни тормози! А ежегодно се увеличава и цената на електричеството, така че, все повече хора се отопляват на дърва и въглища! И това - в 21-ви век, в страна от ЕС, който се виж още ›› е запътил към нулеви емисии на въглеродните газове в атмосферата!
Последно в Актуално