Строежът на завод за горене на боклуци в София е пред провал

8980
Строежът на завод за горене на боклуци в София е пред провал
Снимка: iStock

Проектът за строеж на завод за изгаряне на отпадъци в София се провали, след като обществената поръчка за изграждане на инсинератора се оказа прекратена. "Топлофикация София" публикува решение за прекратяване на процедурата като логичен завършек на многократни обжалвания и съдебни дела, след като накрая остана само един допустим кандидат.

Информация за бъдещето на проекта дадоха министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Какво казаха те четете в този материал.

Actualno.com припомня, че след скандал и решение на Столичния общински съвет (СОС) от 17 май, 2018 година, Столична община изпълнява проект „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци“ по Оперативна програма "Околна среда". Той е разделен на три фази, от които изпълнени са двете. Изградена е инсталация за биологично третиране на площадка „Хан Богров“; депо за неопасни отпадъци „Садината“; завод за механично-биологично третиране на отпадъци „Садината“ с производство на RDF на обща площ 106 204 m2, капацитет – 410 000 тона/годишно отпадъци (което съответства на средно дневно количество от 1 320 т/ден, с максимален приток на отпадъци – 1500 т/дневно); преработка на отпадъците чрез Herhof-технология, чрез която се получава до 180 000 тона/годишно RDF - отпадък. Още за проекта можете да прочетете тук.

През 2021 г. "Топлофикация" избра за строител на съоръжението консорциум около българската фирма "Микс констракшън". В него влизат турската компания "Осал Енержи Иншаат Чевре Текноложилери Санаий ве Тирджарет". В обединението участват и три китайски фирми. Едната е "Донгфанг електрик". За техническото оборудване за опазване на околната среда ще отговаря "Евърбрайт" (Чанжоу), а подизпълнител ще е "Чайна ГДЕ Енжинеринг".

Решението беше обжалвано от втория в класирането – обединение около фирмата "Джи Си Ар" на Богомил и Петър Манчеви.

Според окончателното съдебно решение по казуса избраният консорциум не отговаря на изискванията на поръчката и всъщност е трябвало да бъде отстранен. Процедурата беше върната на етап разглеждане на документите на избрания за изпълнител консорциум около "Микс констракшън". След като те отново са били прегледани от комисията по обществената поръчка, офертата е отхвърлена. Така единственият участник, който стига до крайния етап на процедурата е обединението около фирмата на Богомил и Петър Манчеви.

Комисията, гледала офертите, определя именно това обединение за изъпълнител, но обръща внимание на ръководството на "Топлофикация София", че има вариант поръчката да бъде прекратена, тъй като четирима от петимата участници са отстранени и заради липсата на конкуренция не може да се избере най-добрата оферта. Този мотив посочва и ръководството на парното в решението си за прекратяване на поръчката, която се точи повече от две години.

Решението за спиране на процедурата може да се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията.

Бившият общински съветник Симеон Славчев още през 2018 година изказва своите опасения за проекта и инициира местен референдум. "Искаме столичани да са добре информирани при взимането на подобни решения и за това настояваме да се направи подробен финансов и екологичен анализ на всяка една технология и след широко обществено обсъждане да се вземе крайното решение чрез коя технология ще се изгражда завода за отпадъци", каза тогава той.

От "Демократична България" също инициираха подписка за местен референдум, но предходният общински съвет я игнорира. След това Общинските съветници на ДБ предложиха друг референдум, в който гражданите да решат дали искат да горят боклуците си, но тогавашните управляващи от ГЕРБ отново отхвърлиха предложението. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София