"Демократична България" поиска държавата да не дава европари за завода за горене на боклук в София

1756
"Демократична България" поиска държавата да не дава европари за завода за горене на боклук в София
Снимка: Демократична България

Демократична България продължи да отстоява позицията си относно строежа на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък. Днес, 31 октомври, представители на партията внесоха в Главна дирекция "Оперативна програма околна среда" на МОСВ молба с подробни аргументи проектът да не бъде финансиран. Писмото е адресирано и до Европейската комисия, програма "Джаспърс" и Европейската инвестиционна банка.

На 17 май тази година Столичният общински съвет (СОС) одобри исканото от столичния кмет Йорданка Фандъкова поемане на дългосрочен общински дълг в размер на 67 млн. евро. С тях, и с финансиране от над 91 млн. евро по Оперативна програма „Околно среда“, се планира изграждане на инсталацията, която трябва да се управлява от столичната Топлофикация.

На ниво комисия: Няма да има референдум за изгарянето на отпадъци в София

Референдум за това дали Столичната община да вземе кредит за 67 млн. евро, за да изгради инсталация за изгаряне на преработен отпадък в...

През юни т.г. гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци" на Демократична България направи опит за предизвика референдум по този въпрос – софиянци да получи изчерпателна информация за проекта, след което да даде мнението си дали иска подобна инсталация буквално в центъра на града. Опитът беше пресечен и СОС отхвърли искането. В момента група общински съветници прави втори опит за референдум. Съдбата му ще бъде същата, прогнозират демократите.

Ето и защо "Демократична България" иска спиране на финансирането на проекта:

1. Проектните показатели не отговарят на актуалното законодателство на ЕС за кръговата икономика. Тук се набляга на това, че от 2024 година, заради изискването за повишаване на дела на рециклиране на отпадъците в ЕС, ще намалее суровината за RDF и инсталацията ще трябва да търси такава от нови места. Освен това трябва да бъде намален обемът на депонирани отпадъци до 10% от общото количество боклук на СО, а с остатъчните от процеса на горене елементи щяло да се стигне до 25%.

2. Капацитетът на съоръжението е 3 пъти по-голям от сегашното производство на RDF в София.

Заводът за горене на отпадъци в София - по-скъп и с по-стара технология от немалко алтернативи

Поради прекалено големите мощности за обработка на отпадъчния материал от твърди битови отпадъци в Европа има промяна що се отнася до б...

3. Проектът насочва инвестиции в безполезна посока, а оставя без финансиране други необходими дейности, каквото е например задължителното от 2024 г. разделно събиране и компостиране на биоразградимите отпадъци.

4. Договорът за заем за съфинансирането на обекта задължава Столична община (СО) да се откаже от приватизацията на общинското топлофикационно дружество, въпреки че в друго решение на СОС привличането на стратегически инвеститор е мотивирано като неизбежно за финансовото му оцеляване.

5. СО борави със спорното твърдение, че инсталацията ще замести равностойно натоварването с фини прахови частици (ФПЧ) от изгаряне на природен газ.

6. Проектът няма подкрепата на гражданите, живеещи в имотите, съседни на площадката, предназначена за изграждане на инсталацията за изгаряне на отпадъци.

Още едно искане за местен референдум за завода за горене на боклук в София

"Политическа група 5" ще внесе в Столичният общински съвет (СОС) доклад с искане за провеждане на местен референдум в София. Целта е ст...

7. Анализът "Разходи и ползи" към проекта е засекретен, като на първа инстанция е отменен отказът на СО да предостави достъп до горната обществена информация, но СО обжалва на втора инстанция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София