В Музея на социалистическото изкуство няма място за МОЧА, обяви директорът

4793
В Музея на социалистическото изкуство няма място за МОЧА, обяви директорът
Снимка: БГНЕС

Музеят на социалистическото изкуство трудно няма място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това стана ясно от интервю на директора на музея Николай Ущавалийски за радио "Фокус".

Припомняме, че миналата седмица Областната администрация обяви, че е нужда спешна реставрация на МОЧА (Монумент на окупационната червена армия), както е известен монументът, за която са необходими демонтаж и преместване.

"Място няма"

"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София – г-жа Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза Ущавалийски днес (11 декември) Още: „Граждански демонтаж на МОЧА“: БОЕЦ започва унищожаване на паметника (ВИДЕО)

По думите му демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник. "До този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация. Нямам информация какво ще има на мястото на паметника", каза още директорът на музея. 

"В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура", категоричен е Ущавалийски.

"Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата– оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", каза Ущавалийски.

"Не знам какво има под брозна и гранита на паметника, който е изключително масивен. Това предполага изготвянето на геодезистко проучване – там може да има комуникации, ВиК и прочие. Депа за подобен тип скулптури изобщо не могат да бъдат мислени като вариант", категоричен е Ущавалийски. Още: "Вторични суровини" - идеалното място за Шмайзера

"Нямаме информация какво е актуалното състояние на паметника. Това трябва да се проучи, да се каже от реставратори какво е становището им. Ателието по консервация и реставрация към Националната галерия се занимава с графика, приложно-декоративни изкуства и т.н., но не с паметник от такива мащаби. За съжаление нищо не е ясно", заключи Николай Ущавалийски.

В началото на август правителството промени статута на паметника от публична държавна в частна държавна собственост като първа стъпка към премахването му. Целта на промяната е общината да има правото да се разпорежда с терена и съдбата на паметника. По-рано през годината Столичният общински съвет гласува монументът да бъде демонтиран и преместен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Костинброд ще отбележи тържествено 1 юни

Пияни протестиращи нападнаха младежи в София (СНИМКИ)

Жена е в кома след сблъсък с моторист

Мъж напада и обира жени в София

Елин Пелин ще отбележи тържествено 24 май

Призоваха Фандъкова и Борисов извънредно в СОС заради Симеоновския лифт и "Патриарха"

Втори кмет на ПП-ДБ се обяви против промените на движението по бул. "Патриарх Евтимий"

В столичен квартал квартал асфалтираха дървета (СНИМКИ)

В община Костинброд се проведе фестивалът на бойните изкуства „Кацу Джин Кен”

Таксиметровите шофьори излизат на безсрочен протест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София

Община Костинброд ще отбележи тържествено 1 юни
Община Костинброд ще отбележи тържествено 1 юни

За всички деца във възраст от 1 г до 7 г., МКБППМН- Костинброд и общинска администрация- Костинброд организират детска забава с агенция Смайли...