Окончателно: Местят Паметника на съветската армия

10470
Окончателно: Местят Паметника на съветската армия
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) реши Паметникът на съветската армия да бъде преместен. „За“ гласуваха 41 общински съветници, „против“ – 14 и „въздържали се“ –1, като подкрепата си за решението дадоха ГЕРБ-СДС, "Демократична България" и "Патриоти за София".

Така общинските съветници възложиха на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да поиска от държавата това да се случи при спазване на всички съгласувателни процедури.

Карлос Контрера беше предложил на мястото на паметника да се изгради монументална композиция и мемориал на създателите на българската държава, включващ паметници на хан Кубрат, хан Аспарух, хан Крум и княз Борис I Покръстител, но предложението му не беше прието. ОЩЕ: Боя и яйца по сградата на Столична община заради Паметника на Съветската армия (ВИДЕО)

Дебатът

"Днес успяхме да гласуваме тази историческа неистина, тази историческа лъжа, да бъде махната от центъра на София. С преместването му небето над София ще бъде свободно, синьо", коментира лидерът на "Демократична България" в СОС Грети Стефанова.

Разискванията по предложенията продължиха близо 2 часа. „Ние имаме ясна позиция. Подкрепяме предложението на "Демократична България" за преместването на паметника на Съветската армия. Той е държавна собственост и от 30 години СОС има позиция по този въпрос“, заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

„Очакваме от държавата да предприеме нужните действия, за да изпълни решението на СОС, тъй като паметникът е държавна собственост, затова и много внимателно сме формулирали предложения доклад днес, който е различен от този на "Демократична България". Това е политически акт преди всичко и зад него стои ясно мнозинство“, обясни той. ОЩЕ: Фандъкова: Демонстрираме ясна воля за преместване на Паметника на съветската армия

Димитър Вучев от ГЕРБ коментира, че този паметник не е войнишки.

„Този паметник е идеологически и цели смазването на хората, които пазят въжделенията си а свобода. Той не е срещу кафявата чума. Няма нищо по-нормално той да си отиде и да отиде в музей. Няма нищо страшно в това“, каза от своя страна съпартиеца му Борислав Бориславов.

Независимият общински съветник Методи Лалов каза, че ГЕРБ са говорили небивалици. "Срамът е за вас, че почакахте сигнала от Банкя, когато вятърът на промяната  задуха и вашият началник се чуди как да си спасява имуществото", заяви той. Според него, каквото и ГЕРБ да гласуват днес, не е въпрос на принципи. 

Карлос Контрера заяви, че има опасение, че това може да доведе до липсата на какъвто и да е ефект и да се разиграва отново обществото. Ако ще влизаме в бутафория да сме честни пред себе си и пред гражданите, да видим дали действително паметникът ще се демонтира“, заяви той. Според него по този начин не се подменя историята, но тя се чете избирателно. Неговото предложение е да се създаде мемориал на основателите на българската държава.

„Паметници на окупатори нямат място в България“, смята Михаил Петров от ВМРО. Той заяви, че на мястото му трябва да бъде изграден пантеон на български герои.

Различно мнение от своите съпартийци изрази Димитър Антов от ВМРО, според когото паметникът ще се разруши, ако се направи опит за преместването му. Той предложи паметникът да бъде пребоядисан и да му се сложи самолет F-16.

Борис Бонев смята, че темата е проформа и се повдига заради предстоящите избори.

„Може да бутнете Паметника на Съветската армия, но тогава няма да има сянка, в която да се скриете“, каза пък лидерът на БСП-София и председател на групата на социалистите в СОС Иван Таков.

Колегата му от БСП Диана Тонова нарече докладът за преместването на паметника пасквил. Според нея този паметник олицетворява любовта към армия, „която е освободила не само България, а цяла Европа“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Ученици от Самоков се включиха в залесяване на парк "Ридо"

Пускат нова експресна автобусна линия в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София