Заразен с коронавирус в РЗИ-София е можел да затвори цялата здравна инспекция

7788
Заразен с коронавирус в РЗИ-София е можел да затвори цялата здравна инспекция
Снимка: Getty Images/Guliver

Заразен с коронавирус служител е поставил РЗИ София на нокти. Естеството на работата на служителката я правило контактна с над 70 лица, които при даден положителен тест, щели да блокират работата на здравната инспекция. Това стана ясно от думите на д-р Данчо Пенчев пред btv, шеф на столичното РЗИ.

За случая те разбрали вчера и веднага направили едпидемиологично проучване. Оказало се, че заразата тръгва от детето на служителката, което той не уточни дали е ученик или все още посещава детска градина.

Ученик с коронавирус и в столичното 119-о училище

Отново карантина в училище заради положителна проба за COVID-19. Училището този път е 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов” в Софи...

"Училищата и детските заведения - и учителите, и учениците - не дават клинични симптоми, т.е. при тях в 80% от случаите - формите са съвсем леки или без симптоми. Опасното, което обаче следва, е това - разказвам ви конкретен случай - положително дете на служител на здравната инспекцията в София заразява майка си, която вече има клинична симптоматика. В този случай, поради спецификата на работата на майката - която е контактна с над 70 лица. И ако част от тези контактни от първи ред са положителни, а слава богу - не са - тази нощ излязоха резултатите - всички са отрицателни. Та това щеше да блокира работата на цялата институция.", обясни той.

В хода на епидемичното проучване в РЗИ установихме спецификаата на работата й и броя на контактните лица от първи ред. Това е почти една цяла дирекция за здравен контрол, обясни Пенчев. Тя не е човек, който обикаля обекти, а е от администрацията на столичното РЗИ, каза още епидемиологът.

Затова всичко разпоредено от МЗ и РЗИ по повод противоепидемичните мерки трябва да се спазва, категорично подчерта д-р Пенчев.

"Ако изпуснем такъв случай отиваме към дифузно разпространение на коронавируса и това ще бъде опасно, защото в момента на територията на София има 33 училища с паралелки, в които са констатирани положителни случаи на COVID-19. Почти нямаме клинични изяви на учениците и на учителите, констатирани с ковид, уточни той.

COVID-19: 16 болни учители в средно училище в Габрово, последиците

16 заразени с COVID-19 учители в Габрово, затвориха почти напълно едно от най-големите средни училища в града - СУ "Райчо Каролев".&nbs...

Коронавирусът в училище е предпоставка за разпространението на заразата в София-град, но категорично не съм съгласен с твръдението, че училищата са извор и източник на заразата в столицата, категоричен беше епидемиологът. Особено, ако се спазват противоепидемичните мерки и протоколът при констатиране на положителен случай. Говорим за положителен, а не за болен от COVID-19 все още, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com