19-годишна тенис надежда наказа и изхвърли Надал от "Уимбълдън"

27123
Снимки: Getty Images/Guliver

Сензацията на „Уимбълдън” е факт – 19-годишният Ник Киргиос елиминира на осминафинал световния номер едно Рафаел Надал след победа с 3:1 сета – 7:6 (5), 5:7, 7:6 (5), 6:3. Така Киргиос стана първият тийнейджър, който побеждава Надал в турнир от Големия шлем. Освен това за пръв път от 1992 година насам играч извън топ 100 на света печели срещу действащия световен номер едно. Победата дава шанс и на Джокович да стане пак номер едно - ако спечели титлата. В следващия кръг, на четвъртфинал, Киргиос ще играе с друг млад, но вече утвърден тенисист – Милош Раонич.

Мачът се превърна в невероятна драма, след като младият австралиец от гръцки произход показа тениса на живота си дотук в кариерата си, особено от сервис. Точно гръмотевичният начален удар мъчеше Рафа, който не можеше да намери ритъм срещу това чудовищно представяне на Киргиос на сервис.

Надал си върна на Росол за болезнената загуба на "Уимбълдън" преди две години

Световният номер едно Рафаел Надал успя да си отмъсти на чеха Лукаш Росол и да го победи във втори кръг на „Уимбълдън” с 3:...

В първия сет Надал имаше повече проблеми на сервис и трябваше на три пъти да минава през дюс, за да взима подаванията си, като Киргиос можеше да вземе частта и без тайбрек. В крайна сметка се стигна до такъв и там Надал поддаде – 7:5 точки за Киргиос.

Втората част се развиваше отново в сценарий за тайбрек, но Надал вече успяваше да внесе повече напрежение при Киргиос. И при 6:5 гейма за световния номер едно той успя да пробие, след като Киргиос не успя да вкара константно първи сервис, а подсечените удари на Рафа най-после го хванаха в крачка.

И когато повечето тенис фенове очакваха безпроблемен обрат на Надал, Киргиос показа изключителен характер. Той стисна зъби, удържа през третия сет подаването си и вкара нещата в нов тайбрек. И там, учудващо, Надал пак поддаде – на два пъти той изостана с минипробив, но имаше късмет, че младокът от Австралия играеше нетърпеливо в следващото разиграване и връщаше световния номер едно в тайбрека. При 6:5 точки обаче Киргиос събра смелост и накова размазващ ретур от форхенд на втория сервис на Надал, който испанецът не успя да обърне по правата – 7:5 точки и във втория тайбрек на мача за Киргиос.

Нещата станаха много сериозни за Надал в четвъртия гейм на мача, след като Киргиос го издебна и с няколко много силни плоски удара го вкара в неприятности. И логичното, макар и супер изненадващо, се случи – Киргиос проби след мощен форхенд по правата, който Надал само подпря и изкара далеч в аут. Това се оказа решаващият момент, след като оттук насетне Киргиос удържа нервите и сервиса си и завърши мача с гейм на нула, за да постигне най-голямата си победа в кариерата.

Надал мина трудно първи кръг на Уимбълдън, Федерер - без проблеми

Световният номер едно Рафаел Надал показа, че на трева винаги ще изпитва трудности срещу мощно удрящи и силови тенисисти, след като дне...

Колкото до характера и упоритостта на Киргиос ето и нещо, което го илюстрира - в мача му от втория кръг срещу Ришар Гаске той направи обрат от 0:2 сета, като спаси девет мачбола, за да спечели с 10:8 гейма в петия сет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис