Australian Open 2014: Всички искат титлата на Азаренка

48473
Australian Open 2014: Всички искат титлата на Азаренка
Снимка: Getty Images/Guliver

Нова година едва започна, но за тенис феновете предстои първото голямо представление от четирите най-големи в света на играта с жълтата топка – Australian Open. Героите са отпочинали и жадни за бляскава слава, но само един ще вдигне купата от състезанието, което започва на 13-ти януари. Кой ще е той – нека опитаме да познаем с прогнози за развитието на турнира при жените.

Българското участие


Цветана Пиронкова влиза в Мелбърн с възможно най-приповдигнатото настроение. Тя спечели първата си титла на турнир от календара от WTA – този в Сидни, но по-важното е, че Пиронкова показа голямо подобрение в основни компоненти на играта. Цвети демонстрира много по-добър начален удар, а освен това от форхенд сякаш е забравила честите сечени удари, които бяха възприемани от съперничките ѝ като подарък свише и които те оползотворяваха мигновено, особено на твърд корт. Трябва да се има предвид обаче, че често по-ниско ранкирани състезатели, които печелят някое от подготвителните състезания преди турнир от Големия шлем, след това губят рано, тъй като не са навикнали да се представят на постоянно високо ниво в поредица от турнири. Разбира се, надяваме се Цвети да успее да продължи серията от Сидни.

Цвети започва с номер 79 в света Силвия Солер Еспиноса, която й е напълно по силите, но във втори кръг ще играе с една измежду Саманта Стоусър или Клара Закопалова – и двете се отличават с доста агресивен стил на игра, като Стоусър ще има и френетичната подкрепа на домакините. Плюс при мач със Стоусър е, че тя често е много нервна на „домашния” си турнир и отпада рано-рано. Ако Цвети премине втори кръг, най-вероятно в трети ще я чака Ана Иванович.

Прогноза: Втори кръг

Големите фаворити

Серина Уилямс


Номер едно в ранглистата при жените няма как да бъде подмината. И на 32 години Серена е доминантът в женския тенис, който рядко отпуска на някой друг да вземе лъвското парче от пая. За победите на Серина може да се изпише много, но най-важният аспект е нейната стръв да печели най-големите титли. А тези от Големия шлем са най-големите.

Безспорно Серина превъзхожда всички в женския тур със своя сервис, както и със способността си да генерира страхотна сила и от форхенд, и от бекхенд. Тя се чувства отлично и на мрежата – 13 титли на двойки от Големия шлем го доказват, а при жените именно добрата игра на мрежа е рядко срещано явление. И остава въпросът с физическото ѝ състояние – защото в Мелбърн времето е най-жестоко, предвид адската жега, а Серина все пак е на 32 години. Тя обаче показа добра форма преди Australian Open с титла в Брисбейн, където победи без особени проблеми и Мария Шарапова, и действащия шампион в Мелбърн Виктория Азаренка. Пречка може да е намерението й да играе двойки със сестра си Винъс – това ще е допълнително изразходване. Но ако всичко физически за нея е наред, няма кой да я спре. Много интересен би бил неин мач с На Ли или Петра Квитова на полуфинал, защото в момента това са двете тенисистки, които могат да се надстрелват със Серина, макар че много трудно биха я победили, ако тя поддържа своето обичайно ниво в големите двубои.

Прогноза: Шампион

Виктория Азаренка

Пиронкова с приемлив противник за старт на Australian Open

Първата българска ракета при жените Цветана Пиронкова изтегли доста приемлив жребий за започващия в понеделник, 13 януари, Australian O...


Ако някога е имало настилка, която най-много да импонира на Азаренка, то това е тази в Мелбърн. Белорускинята вече е действащ и двукратен шампион тук, при това в поредни години – 2012 и 2013 година. Именно това предполага доста трудности за нея да защити титлата си, защото от началото на XXI век няма тенисистка, която да е правила требъл.

Азаренка е много опасна в Мелбърн заради стила си на игра – контролирана агресия, без да се плаши от дълги разигравания и достатъчно издържлива, за да ги печели. А в изцеждащата силите жега този стил определено носи дивиденти. Азаренка показа, че се намира във форма – финал в Брисбейн, където загуби от Серина Уилямс.

Жребият се оказа добър за Азаренка – в нейната половина единствената й действително равностойна противничка е Мария Шарапова, където балансът е 7:6 победи в полза на Азаренка. С рускинята обаче тя може да играе чак на полуфинал. Преди това опасен съперник изглежда Слоун Стивънс на осминафинал – Стивънс миналата година победи в Мелбърн Серина Уилямс и игра на полуфинал точно с Азаренка, като във втория сет беше на път да направи чутовен обрат, но хитрата белорускиня взе почивка точно след като Стивънс спаси пет мачбола и навакса пробива аванс в полза на Азаренка, като впоследствие белорускинята спечели.

Прогноза: Финал/Осминафинал

Неизвестните величини

Виктория Азаренка - новият стар господар на Мелбърн

Кралицата на Мелбърн си остава същата - в драматичен, макар и не толкова качествен мач, световната номер едно Виктория Азаренка запази ...

На Ли


Китайката има вече два финала в Мелбърн и определено тук се представя най-силно от турнирите на Големия шлем, макар че нейната титла от тази категория е на „Ролан Гарос”. От миналата година Ли работи с бившия треньор на Жустин Енен Карлос Родригес и той положи много усилия, за да култивира нетърпеливия й характер и да засили сервиса й. Ли се отличава с много агресивен стил на игра – тя никога не е залагала на изчаквателна тактика и винаги е гледала да търси завършващия удар. А в Мелбърн Ли отива с титла от турнира в Шенжен.

Като жребий първият сериозен противник на Ли ще е евентуално Луцие Шафаржова в трети кръг. В четвърти кръг пък би бил много интересен мач между Ли и някоя измежду Винъс Уилямс или Сабине Лисицки, които са потенциални съпернички на китайката. А четвъртфинал с Анжелик Кербер или Петра Квитова също би донесъл много емоции на тенис феновете. На полуфинал Ли би играла най-вероятно със Серина Уилямс.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Мария Шарапова

Втора поредна година Джокович и Серина Уилямс са най-добрите

Новак Джокович и Серина Уилямс за втора поредна година бяха обявени за тенисисти на сезона във версията на Международната федерация п...


Световната номер 3 се завръща на голямата сцена, след като пропусна доста време заради контузия. Затова и ще е интересно колко бързо Маша ще успее да влезе в релси - при предишния случай, когато имаше сериозна травма в рамото, ѝ трябваше над една година, за да може да се конкурира истински с най-добрите. Сега тя игра в Брисбейн, но реално там победи с мъка Кая Канепи след обрат и загуби от Серина Уилямс, след като се класира на четвъртфинал без игра.

Мария е шампион в Мелбърн през 2008 година, а миналата година загуби катастрофално от китайката На Ли. Сега Шарапова има много коварен съперник в първи кръг – непукистката Бетани Матек-Сандс, която победи Агниешка Радванска през тази седмица в Сидни. Затова и първият мач ще е най-важният за представянето на Мария – вземе ли го, вероятно ще стигне далеч в турнира.

Прогноза: Полуфинал/Първи кръг

Приятната изненада

Слоун Стивънс

Серина Уилямс доказа превъзходството си в женския тенис

Световната номер едно при жените Серина Уилямс завърши сезона по подобаващ начин, след като спечели след пълен обрат титлата от турнира...


От американката се очаква много предвид огромният ѝ талант. В Мелбърн през миналата година тя игра полуфинал след като победи Серина Уилямс, а точно преди финала загуби от Виктория Азаренка. Във втория сет Стивънс беше на път да направи чутовен обрат, но хитрата белорускиня взе медицинска пауза точно след като младата американка спаси пет мачбола и навакса пробива аванс в полза на Азаренка. Паузата отне инициативата на младата Стивънс и Азаренка успя да пробие подаването ѝ, но си спечели бурните освирквания на публиката, която с право беше разочарована от липсата на феърплей при Вика.

Стилът на Стивънс вече не е тайна за никого – много силна игра от основна линия, като главното оръжие е форхендът. Стивънс обаче често се доверява твърде много на силата си и забравя да играе с крака, което през миналата година ѝ донесе доста ранни отпадания в ранни фази на различни турнири. И все пак американката обича голямата сцена и точно на Големия шлем дава всичко от себе си. От тази година тя работи с бившия треньор на Роджър Федерер и Пийт Сампрас – Пол Анакон. Точно от Анакон се очаква да шлифова таланта на Стивънс и да я направи следващото страшилище в женския тенис.

За Стивънс неприятен момент е, че получи контузия в китката на лявата ръка по време на Хопман Къп. Информацията е, че травмата не е сериозна и че няма да попречи на американката.

Стивънс започва турнира срещу трудната и силно удряща Ярослава Шведова, а потенциално в трети кръг може да играе с хитрата Светлана Кузнецова. Мач с Азаренка пък би се получил на осминафинал и там Слоун ще може да търси отмъщение за миналата година.

Прогноза: Осминафинал/Полуфинал

Серина Уилямс доказа превъзходството си в женския тенис

Световната номер едно при жените Серина Уилямс завърши сезона по подобаващ начин, след като спечели след пълен обрат титлата от турнира...

Потенциалното разочарование:

Симона Халеп


Румънката вече е добре позната и в България, след като спечели миналогодишното издание на Турнира на шампионките на WTA в София. Халеп показа страхотно израстване през миналата година с шест спечелени турнира под егидата на Женската тенис асоциация. Тя е откритието при жените на миналата година – с премерената си игра, почти еднакво силните удари от форхенд и бекхенд и доста стабилния за женския тенис сервис Халеп е много неприятен съперник. Симона може да е както агресивна, така и търпелива, а тази способност за вариация носи големи неприятности на противничките.

Силният минал сезон обаче има една много неприятна особеност – той е в миналото. А през тази година Халеп показа, че още не е във форма – разгромна загуба в Сидни от среднячката Мадисън Кийс с 1:6, 4:6. Румънката не се движеше достатъчно добре по корта и ако това продължава и в жегата на Мелбърн, не я чака нищо добро.

Прогноза: Втори кръг/Трети кръг

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com