Джокович стовари юмрук върху самочувствието на Надал и взе титлата в Рим

23053
Джокович стовари юмрук върху самочувствието на Надал и взе титлата в Рим
Снимка: Getty Images/Guliver

22:19 – такъв стана актуалният баланс между световния номер едно Рафаел Надал и втория в ранглистата Новак Джокович, който днес обърна от сет пасив Рафа и спечели титлата на Мастърса в Рим – 4:6, 6:3, 6:3. Така, преди почващият следващата неделя (25 май) „Ролан Гарос”, Надал за пръв път в кариерата си отива в Париж, инкасирал три загуби на клей през сезона. Досега той нямаше повече от две поражения на сезон. А Джокович определено демонстрира, че е готов да протегне ръце към короната в Париж.

Първи сет

Новак Джокович: Ранглистата няма да ми е приоритет, когато се роди детето

Втората ракета в света Новак Джокович разкри какви чувства го вълнуват откакто разбра, че ще става татко. Пред италианската преса сръбс...


Мачът тръгна в познатото за вече 40 срещи ниво между двамата – дълги разигравания, с много физика и висящият основен въпрос кое ще надделее – бекхендът по диагонала на Джокович или форхендът по правата на Надал. И първата кръв отиде за испанеца – той проби на 30, след като Ноле изблъска три удара поред в аут, спаси две точки за пробив, но при третата инициативата беше при Рафа, който излезе навреме на мрежата и си улесни живота с добро воле – пробив.

При силното слънце и бръснещния вятър Надал започна да се нагажда все по-добре, топспинът му хапеше безпощадно, а Джокович обръщаше твърде много внимание на климатичните условия и докато се усети, инкасира втори пробив – за 4:1 след нова непредизвикана грешка.

Много хубаво обаче не винаги е на хубаво – Джокович счупи една ракета на почивката след втория пробив и явно реши, че е време да поиграе, върна се на корта и върна веднага пробива, макар и с малко късмет, след като за втори път в срещата удари филето и топката стана неспасяема – този път за 0:40, което беше достатъчно. Последва и убедителен сервис гейм, с който преднината на Надал остана само от един пробив. И този пробив можеше също да се изпари, но Джокович изпусна питомното – второ поред 0:40, при което сърбинът не успя да натисне както може и позволи на Надал да се измъкне, с което не можа да открадне психологическото предимство. Поел си глътка живителен въздух, Рафа успя да удържи и взета сета с 6:4.

Втори сет

Надал не даде шанс на Григор и ще се бори за титлата в Рим

Римската приказка за голямата надежда на световния тенис Григор Димитров приключи доста неприятно, след като нашето момче претърпя исти...

Определено нивото на игра на Джокович вървеше нагоре още от средата на първия сет и сърбинът продължи във втората част, достигайки пик. Той проби още в първия сервис гейм на Надал, а бекхендът му започна да става клинично убийствен – и по диагонала, но и по правата, често оставяйки световния номер едно просто да гледа отблизо. Това доведе до преднина от 3:0 гейма за сърбина, преди Надал да успее да се разпише, като за целта му се наложи да удря форхенд по линията – толкова добре Джокович покриваше корта.

На клей обаче Надал никога не е победен, до последната точка. И Рафа върна пробива, след като Джокович водеше с 3:1 и 40:0, но наниза пет поредни грешки, а на точката за пробив беше разконцентриран и от две дечица в публиката, които точно в този решителен момент решиха, че е време да потичат наляво-надясно.

Моментната липса на концентрация бързо беше преодоляна от Ноле, който не се бави много-много и проби отново, пак благодарение на убийствения бекхенд и след много по-агресивна игра, главно по ранно отскочила топка, без да дава време на Надал да се нагласи. Всъщност испанецът беше принуден да тича като полудял, но дори той нямаше как да гони свръхзвуковите удари на Джокович. Така сърбинът изравни резултата в сетовете след 6:3, като само в тази чест имаше 18 печеливши удара срещу едва 3 за Надал и 8 непредизвикани грешки срещу 7 за Надал. В първия сет статистиката беше 11 печеливши удара за Ноле и 4 за Надал, но тогава непредизвиканите грешки за сърбина бяха четири пъти повече.

Трети сет

Рафа с фамозен обрат, следва 1/4-финал с рожденика Мъри

Рафаел Надал определено не е в познатата ни форма за сезона на клей, а днес се забърка в нов трисетов маратон, в който за пореден път п...


Мачът вече беше на ракетата на Джокович – при четири пъти повече печеливши удари нямаше и как да е другояче. И сърбинът пак проби още в първия гейм – след грешка от бекхенд на Надал, като в предишната точка Ноле отново накова марков бекхенд на линията, карайки Надал да лази от отчаяние. Джокович набързо затвърди за 2:0 и вече действащият шампион в Рим трябваше да промени бързо нещо, иначе титлата му си заминаваше. А Ноле по чудо не проби за 3:0, като имаше два шанса в гейм, продължил почти 10 минути, но при втория изпусна с малко правата от бекхенд за директен печеливш ретур.

Геймът се оказа катализатор в играта на Надал, който се посъвзе и на свой ред започна да играе все по-силно, като вземаше инициативата и излизаше все по-често на мрежата. Това доведе до връщане на пробива аванс на Ноле за 3:3, като в този отрязък Рафа направи няколко впечатляващи точки с бръснещ форхенд и добри волета.

И точно когато Надал изглеждаше, че поема инициативата, Джокович отвърна на удара. Той проби в седмия гейм, залагайки на прецизния си до милиметър ретур, а Рафа не успя да намери отговор, поизцеден след усилията да се върне в срещата. Летящият по корта Джокович затвърди преднината си с гейм само от печеливши удари – форхенд права, бекхенд диагонал, форхенд права и ас. Това се оказа твърде много за Надал и още в следващия гейм, на сервис на испанеца, Новак взе победата и титлата след нова порция страховити ретури, като точката на мача се получи на втория мачбол. Тогава Ноле пак забоде извънземен ретур от бекхенд по диагонал, незнайно как Надал го върна в игра и успя да стигне още две топки по ъглите с отчаяно тичане, но след това, от равностойна вече позиция, явно изморен не се нагласи с краката за уж рутинен бекхенд и изпрати топката в аут, предавайки се пред сърбина.

Трофеят за Джокович от Мастърс сериите е 19-ти, като сърбинът е само на две купи зад втория във вечната класация Роджър Федерер. Лидер в класацията е Надал с 27 титли от тази престижна мъжка серия.

Григор Димитров стигна до първия си полуфинал на Мастърс турнир

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров си поднесе чудесен подарък за 23-тия си рожден ден и спечели, макар и след отказване, мача...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис