Maрия Шарапова спечели "Ролан Гарос" за втори път в кариерата си

35223
Maрия Шарапова спечели  "Ролан Гарос" за втори път в кариерата си
Снимка: Getty Images/Guliver

Мария Шарапова е новата-стара шампионка на Ролан Гарос! Рускинята спечели петия си турнир от Големия Шлем и втори в Париж след победа с 6-4 6-7(5) 6-4 над Симона Халеп в здрав двубой, изпълнен с битка във всеки гейм и качество на игра и драма, което напълно отговаря на това, което бихме очаквали в мач за титлата на турнир от подобен ранг, пише tenniskafe.com.

Мнозина очакваха румънката да е нервна и напрегната на старта на двубоя, но не дебютантката, а опитната Шарапова бе тази, която правеше грешки и излъчваше несигурност. Халеп се възползва от това, печелейки първите два гейма на финала, но отговорът на рускинята бе мигновен и последваха три в нейна полза. Тези пет гейма продължиха цели 35 минути и само един от тях не премина през дюс, но в интерес на истината много, много голяма част от времето премина в наместване и подготовка за изпълнение на сервис. Oсобено мудна в това отношение бе Шарапова, която губеше около минута между изпълнението на първи и втори сервис.

Шарапова продължи да атакува, нижейки значително повече уинъри в сравнение с непредизвиканите грешки и като цяло тя бе тази, която контролираше разиграванията, докато Халеп се защитаваше, често не особено успешно. Крайният резултат бе спечелването на пет поредни гейма, след като изоставаше с 0-2 и ситуация, в която румънката сервираше за оставане в сета. Все пак Симона се съвзе от нокдауна и не само, че уверено спечели подаването си, ами след това върна и пробива, но при 4-5 рисковата и агресивна игра на Шарапова бе възнаградена с нов пробив, довел и до сет аванс.

Халеп не играеше лошо, дори напротив - показваше много, много добър тенис, но в тези първи минути на втората част Мария бе просто великолепна, подлагайки противничката си на истински обстрел и печелейки първите два гейма. Симона бързо успя да се върне в сета, демонстрирайки на свой ред отлична игра, а следващите няколко гейма се превърнаха в истинска битка, в която нито една от двете не отстъпваше нито сантиметър.

В прословутия седми гейм Мария имаше отлична възможност за ключов пробив, но не се възползва от нея, а още в следващия гейм страхотно маратонско разиграване, в което Халеп излезе победителка, ѝ даде брейкбол, румънката го реализира и при 5-4 сервираше за равенство в сетовете. Шарапова го върна в последния възможен момент, не и без малко късмет, след като на брейкбол топката закачи мрежата и тупна в полето на противничката ѝ. Драмата продължи с пълни сили - при 5-5 Халеп отново проби, но и при втория си опит да затвори сета на свой сервис не успя, а Шарапова не просто спечели подаването ѝ, ами стори това на нула.

Последвалия тайбрек започна с пет непредизвикани грешки в първите пет разигравания, но първа от напрежението се отърси Шарапова и стабилизира играта си, което доведе до предниан от 5-3, но пък изправена на прага на загубата Халеп заигра страхотно и спечели следващите четири разигравания, а с това изравни за сет на сет и запази живи надеждите си за шампионския трофей.   

Набраната инерция бе спряна, след като Шарапова напусна корта и се прибра в съблекалните, завръщайки се десетина минути по-късно. Първите няколко гейма на решителния трети сет бяха повече от равностойни, за да се стигне до 2-2, когато рускинята достигна до пробив,  но пък непримиримата Халеп бързо го върна и малко по-късно резултатът бе равен - 4-4. Точно в този момент Шарапова нанесе своя удар и за пореден път спечели подаването на противничката си, а в следващия гейм бе просто желязна и не загуби точка, сервирайки за шампионския трофей на Ролан Гарос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com