БАН призна: Системата ни не е отчела замърсяването на въздуха

3035
БАН призна: Системата ни не е отчела замърсяването на въздуха
Снимка: Getty Images / Guliver

След множеството оплаквания в София от мръсния въздух през последните от Изпълнителната агенция по околната среда отчетоха отклонение на показателите с пет пъти над нормата.

Оказва се, че прогнозата за ранно информиране за мръсен въздух на сайта на Столичната община не е отразила високите нива на замърсяване, признават от Института по метеорология към БАН.

Столична община бори мръсния въздух с "евтина" и със "скъпа" мярка

По-евтин билет за градския транспорт на цена от 1 лев, двойно по-скъпа "Синя зона" за паркиране и забрана за движение на автомобили ...

На практика системата на БАН извършва прогнозите си не на база данните, подавани от измервателните станции за чистота на въздуха на ИА по околната среда, а по данните от замърсяването, причинено от трафика и състоянието на атмосферата на същата дата през последните три години.

"И когато съберем тези две прогнози - едната и другата, се получава това, което ние сме оценили, разработвайки системата, че грешката на тази система е от порядъка на 20%", обясни пред БНТ проф.д-р Христомир Брънзов - директор на НИМХ към БАН.

"Системата бърка, защото не знаем всичко за атмосферата", каза той, но по bTV. По думите му за 9 януари прогнозата е била, че София ще се изчисти, но това е станало чак следобед. „Моделът изпревари реалното време. Това са средно денонощни стойности. Вчера прогнозата не беше вярна. Това е прогностична система за времето и замърсяването. Дори прогнозата на времето няма 100% сбъдваемост. Няма субективен фактор – тук няма човешка намеса", уточни той.

"На сайта sofia.bg в раздела „Околна среда” в екобюлетина получаваме показанията в реално време в петте станции на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда. Уважаваме усилията на гражданите и ценим тяхната информация", коментира пред Нова телевизия Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда в СОС.

Зам.-кмет по екологията: София не е градът с най-замърсен въздух

София не е градът с най-замърсен въздух. Това увери в интервю за БНР зам.-кметът по екологията Йоана Христова. По думите ѝ в момента и...

"Системата за ранно предупреждение, която представихме преди около месец, е разработена от специалисти от БАН. Нормално е, когато една система започва да работи, да има период с евентуални грешки. Очакваме в следващите дни срещи с екипа, който разработи програмата, за да може да се постигне достоверна информация", обяснява още тя.

Освен в София се отчита също така увеличено съдържание на фини прахови частици е отчетено и в големите градове от страната - Пловдив, Плевен, Варна и други.

"По принцип, когато има наситен смог, когато въздухът наоколо е силно замърсен, е най-добре човек да не излиза за този кратък период от време, когато има висока концентрация на вредните вещества в атмосферата", съветва проф. Елисавета Петрова, ръководител превантивна медицина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София