Президентът с вето за безкрайните дарения за партиите

1953
Президентът с вето за безкрайните дарения за партиите
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет, с които се позволява финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Става въпрос за текстовете на параграф 2, т. 2, 3 и 9 и параграф 3, т. 1, 2, 3, т. 4, б. "а" и т. 6 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 година.

Тези промени така и не получиха нужното внимание в парламента, а в най-големите телевизии фокусът също не беше насочен към тях, а към промяната на субсидията - че тя ще е 1 лев на действителен глас, което шоуменът Слави Трифонов разкритикува като замаскиране, защото Законът за държавния бюджет се гласува всяка година и догодина няма гаранция, че субсидията пак ще е 1 лев, каквато гаранция би имало, ако промяната беше направена в Закона за политическите партии.

Парламентът одобри дарения за партии от фирми, според БСП - "данък корупция"

Народното събрание разреши политическите партии да получават неограничени дарения от физически и юридически лица. Текстът бе заложен в...

Припомняме, че депутатите въведоха изисквания за юридическите лица, които могат да финансират партиите под формата на дарение. Съгласно текстовете те не могат да бъдат с просрочени публични задължения или да са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Отпадна обаче предложението на Валери Симеонов за таван на получаваните дарения от 8 млн. лв. за една календарна година.

Сега от президентството уточняват, че президентът приветства мнението на над 2,5 млн. българи да бъдат ограничени партийните субсидии, но с разрешаването на дарения без таван се уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията, категоричен е Радев.

С приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители, смята президентът. Той е категоричен, че не може работещи за публичната администрация лица да даряват на политическите партии, защото така се затваря порочен кръг. Затова препоръчва забрана за юридически лица, контролирани от държавата, или за други обществени органи, да извършват дарения за политически партии.

"Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция. Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години. Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави. Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот. Създава се опасност на практика да бъде преодоляна конституционната забрана на чл. 11, ал. 2 нито една политическа партия да не се утвърждава като държавна", категоричен е Радев.

От ГЕРБ отказаха неусвоените субсидии да се върнат в държавния бюджет

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП неусвоените до 3 юни 2019 г. партийни субсидии да се върнат на държавния бюджет. Предложени...

Според президента, дълг на гражданското общество в една демократична държава е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика