Николай Младенов е вторият българин в "Документите Пандора"

9162
Николай Младенов е вторият българин в "Документите Пандора"
Снимка: БГНЕС

Бившият военен и външен министър от първото правителство на ГЕРБ Николай Младенов е вторият български политик, „осветен“ в Досиетата „Пандора“. Това съобщи българският партньор в международното разследване bird.bg

Недекларираната фирма Afron Enterprises Ltd. е била учредена на 9 август 2013 г. - седмица, след като официално напусна българската политика и стана представител на ООН в Ирак. По 600 евро за поддръжката на дружеството са били плащани до 2018 г. 

Самият Младенов подчертава пред онлайн изданието, че фирмата не е извършвала дейност: "През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започнах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха".

Попитан защо първо е започнал работа за ООН и после е учредил офшорката, той заявява, че не може да си спомни как е протекъл процеса на регистрация.

В документите от "Досиетата Пандора" се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържането на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Николай Младенов от своя страна увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

ООН: Не знаем нищо за Afron Enterprises

Димитър Стоянов, BIRD: Вторият българин в "Пандора" е заемал висок държавен пост (ВИДЕО)

Що се отнася до Досиетата "Пандора", има втори политик от управляващата прослойка на политическата класа - човек, който е заемал висок...

От bird.bg са се свързали с офиса на Главния секретар на ООН с въпроса дали Afron Enterprises фигурира в имуществената декларация, подадена от Младенов. По устав всички служители на световната организация трябва да декларират своите активи, но тези документи са конфиденциални.

От отговора подписан от говорителя на Главния секретар на ООН се разбира, че там не знаят нищо за тази фирма и тя не е била декларирана.

След мандата си като специален представител на ООН в Ирак Николай Младенов беше назначен за специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток. През декември 2020 Съветът за сигурност на ООН одобри неговата номинация от Антонио Гутереш за специален представител на ООН за Либия. Младенов обаче отказа този пост, позовавайки се на лични и семейни причини, като оттогава не участва в активната политика.

Припомняме, че вчера в интервю за Actualno.com разследващият журналист от BIRD Димитър Стоянов заяви, че в документите има втори политик от управляващата прослойка на политическата класа - човек, който е заемал висок държавен пост. Първият "осветен" беше бившият депутат от ДПС Делян Пеевски - какво излезе за него четете тук. Вчера той беше извикан на разпит в ДАНС, какво каза преди и след него четете тук и тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика