Пеевски изплува в Досиетата "Пандора" – в противоречие с български закон

14505
Пеевски изплува в Досиетата "Пандора" – в противоречие с български закон
Снимка: БГНЕС

Три са офшорните компании в Досиетата „Пандора” (Pandora Papers), с които е свързан бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Това обяви българският партньор в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) Bird.bg.

Посочената в първоначалното обявление Trident Trust също е замесена. Описанието за нея е, че е експерт по създаване на офшорни компании. Именно от вътрешен имейл на Trident Trust изплува връзката с Пеевски.

Атанас Чобанов: Първото име от досиетата "Пандора" е на Делян Пеевски

Един от двамата българи, чиито имена се появяват в досиетата "Пандора", е бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи Атанас Чоба...

На 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 долара на регистрираната на Британските Вирджински острови (БВО) Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation, регистрирана в БВО, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A. Повечето директори на въпросните фирми са никому неизвестни граждани на БВО и Панама. Но в един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски. Тогава той е действащ депутат т.е. задължен е да подава имуществена декларация по закон. В декларацията от 2014 година на Пеевски за офшорката няма нито дума!

През 2017 година, когато влезе в 44-тия парламент, Пеевски съобщава за собственост в 4 компании, но нито една от тях не е Felina. Но според изнесеното по Досиетата „Пандора”, той не е декларирал дялове в размер на 100 000 долара във Verum International Limited, която е регистрирана на Сейшелските острови през 2016 година и неин собственик е IGWT Limited, която също е собственост на Пеевски. И още, според Bird.bg: На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT и едновременно с това ги прехвърля на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт. На 21 септември 2018 г. Ангелов изпраща инструкции до регистриращата фирма Alfa Consulting да ликвидира Verum International Limited. Фирмата е заличена окончателно няколко месеца по-късно през май 2019 г. А с какво точно се е занимавала, не е ясно.

Нито една от офшорките не излиза като собственик на българска фирма по Търговския ни регистър.

Дали укриването на офшорките представлява и престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс (НК) е спорен въпрос. По този текст бяха обвинени Христо Бисеров и бившата ръководителка на НАП Мария Мургина. И двамата бяха оправдани от съда. Засега самият Пеевски не коментира.

Правителството ще проучи информацията от „Пандора Пейпърс”

Първо трябва да проучим информацията от „Пандора Пейпърс” и след това със сигурност ще има реакция, заявиха от Министерски ...

В България има специален закон, уреждащ именно статута на офшорките – Законът за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици. Законът всъщност беше оформен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, като той например дава възможност офшорки официално да държат под 10% от капитала на банки и медии в България, но забранява офшорки да купуват земеделски земи и гори. А глобата да държиш печатно издание през офшорка (т.е. 10% и нагоре собственост) е между 100 000 и 500 000 лева, но само ако не казваш кой е действителният собственик на офшорката, като чл. 4 описва подробно кога офшорка може да участва в икономическия живот на България без проблем. Ако някой лъже, за да влезе във въпросния чл. 4, глобата е от 50 000 до 100 000 лева. А ако лъже повторно за собственост на печатно издание - от 500 000 до 1 000 000 лева.

Всичко за Pandora Papers ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика