Тонът между почернен баща и болница във Велико Търново заради починалия му от COVID-19 син се изостря

12057
Тонът между почернен баща и болница във Велико Търново заради починалия му от COVID-19 син се изостря
Снимка: Getty Images/Guliver

Убеден съм, че ако не беше отишъл в болницата, той щеше да бъде жив. Затова искам да дам кураж на всички хора да си търсят правата. Най-малкото не е обърнато внимание на негови многократни обаждания до спешното отделение. Това повтори Иван Денев, баща на трагично починалия 19-годишен Христо Денев, чиято официална диагноза за смъртта е COVID-19.

Същевременно д-р Стефан Филев, директор на МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, е категоричен, че имало "манипулативни атаки" от два месеца срещу болницата и работещите там, както и заплахи. Филев посочи пред Нова телевизия – 35,9 индекс на телесна маса при норма 25 за Христо, т.е. затлъстяване, склонност към респираторни инфекции. Причината за смъртта е пневмония, добави лекарят. Вече е направена ексхумация, като пълната документация е в прокуратурата.

COVID-19: Няма лекарска грешка при смъртта на абитуриента от Велико Търново

Няма лекарска грешка при смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико Търново, който почина от Covid-19 след 18-дневно лечение в областн...

Не е прилагано експериментално лечение – приложен е протоколът. Има два варианта – или консултантите на бащата Иван не са информирани, а по-лошото е, че целенасочено се използва бащата като ракета-носител за прокарване на интереси, предположи д-р Филев.

Д-р Сибила Маринова, която е завеждащ отдението, също отрече да е давано експериментално лекарство. Но тя призна, че не е подписан документ за информирано съгласие от страна на Христо за лечение – защото нямало протокол как да се дезинфекцира такъв документ, влязъл в COVID отделение. Маринова е лекарят, който подаде сигнал срещу доц. Атанас Мангъров пред Етичната комисия – заради негови твърдения, че в болница влизат повече диагностицирани с коронавирус, отколкото има нужда. По неофициална информация на Actualno.com двамата имат дългогодишен конфликт.

Още в началото на август Иван Денев заяви, че му е дадена епикриза и според нея на сина му било прилагано лекарството "Роактемра", което било на фаза 3 от клинични изпитания за въздействие върху коронавируса по това време. Без изрично информирано съгласие това не може да се прилага, заяви Денев, който изрази позиция, че с документите със задна дата болницата е търсила как да "поправи" това - такива му били дадени за подпис след смъртта на сина му, по думите му.

Противогрипните ваксини

Правят ексхумация на 19-годишния младеж, починал с COVID-19

По разпореждане на Националната следствена сллужба ще бъде направена ексхумация на починалия Христо Денев от Велико Търново, съобщава Т...

Очакваме днес следобед (19 октомври) да дойдат поръчаните противогрипни ваксини по аптеките. Това заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според Костов, дозите не са достатъчни да покрият търсенето. Несравнимо повече са желаещите да си сложат такава ваксина спрямо предишни години, добави той и заяви, че "по спомен" максималната цена е 27 лева. Ваксините ще свършат за два дена най-много – не се чака нова поръчка, освен 180 000 ваксини, които се плащат от НЗОК и отиват към най-рисковите групи, обобщи Костов. С други думи - повече внос няма да има.

Още: "Рекорден процент положителни проби за COVID-19 за денонощие, 18 души са починали"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com