Най-младата жертва на коронавируса в България - защо всъщност си отиде от този свят?

20896
Най-младата жертва на коронавируса в България - защо всъщност си отиде от този свят?
Снимка: iStock

В самото начало на месец август България записа черна страница по отношение на смъртността от COVID-19. Тогава си отиде 19-годишен младеж, който се превърна в най-младата жертва на новия коронавирус в България. Момчето се казва Христо Денев.

Официалната информация сочеше, че той няма придружаващи заболявания. Но случаят далеч не е тривиален и това става ясно от медийни изяви на бащата на Христо – Иван.

Епидемиолог: Мерките срещу коронавируса бяха хаотични, пандемията се развива закономерно

Последния месец процентът на положителните за Covid-19 хора се движи между 4 – 5 на сто, като не всички от тях са болни. Тоест не...

Иван Денев е адвокат по професия. И е убеден, че смъртта на сина му е резултат от неправилно лечение.

Денев разви тезата си пред телевизията на Слави Трифонов "7/8". Засега няма официално направена аутопсия на Христо, а баща му се кълне, че каквото и да му струва, ще иска ексхумация, за да се разбере какви са точните причини младият мъж да си отиде от този свят. Защото дотук всичко, което може да каже бащата, са предположения.

Всичко с Христо се развива през юли месец. Около седмица след началото на месеца, той се почувствал зле, вдигнал температура. По телефона личният му лекар предписал антибиотик, но нямало резултат, след това познат доцент дал съвет за друг антибиотик – и това не помогнало. Затова Христо си направил PCR тест, който излязъл положителен. По това време основните му симптоми били температура – 37 до 38 градуса, както и отпадналост.

Впоследствие отива в болница във Велико Търново, където постъпва в COVID отделението. Там той влиза под карантина, защото такива са разпоредбите. "Имах пълното доверие в институциите, но не бяхме информирани по никакъв начин за лечението и терапията му. Не знаех какво се случва", каза Иван Денев. По думите му, Христо му пратил снимка, според която условията са абсолютно неприемливи – имало инвалиден стол в средата на стаята, към който има бутилка, която се ползва за тоалетна.

Положението ставало все по-лошо – по телефона Христо халюцинирал. Малко след това се оказва, че синът му вече е в реанимация, а бащата твърди, че никой не го е уведомил и като цяло никой нищо не е казвал как върви лечението. А началник на отделението там е д-р Сибила Маринова, която преди време поддаде сигнал срещу д-р Атанас Мангъров, като по неофициална информация двамата имат личен конфликт.

Ново огнище на коронавирус в Разлог

Огнище на коронавирус е открито в шивашки цех в Разлог, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Заразени са 60 работ...

Имахме надежда към 22-24 юли, защото ни казаха да му носим пасирани супички, добави бащата. Иван Денев казва и, че на 30 юли му казали, че Христо Денев е бил интубиран. Тогава разбрал, че температурата му е 46 градуса, с много високо кръвно налягане. А сутринта на 31 юли майката на Христо се обадила и разбрала, че е починал – по думите на бащата, 4 минути преди съпругата му да се обади. Иван Денев изказа съмнение, че синът му е починал преди това.

Денев разказа и, че се свързал с лекари, включително доц. Мангъров, да видят сина му, но все нещо ставало и външните медицински експерти така и не били допуснати. "Всички тези хора бяха в недоумение как нямаме рентгенови снимки", добавя Денев.

Иван Денев казва и, че му били дадени да подписва документи от болницата със задна дата. Освен това му е дадена вече и епикриза и според нея, твърди Денев, на сина му било прилагано лекарството "Роактемра", което било на фаза 3 от клинични изпитания за въздействие върху коронавируса. Без изрично информирано съгласие това не може да се прилага, заяви Денев и изрази позиция, че с документите със задна дата болницата е търсила как да "поправи" това. Срината му е имунната система именно с тези супресори, появява се вторична бактериална инфекция, но е умрял като мъчениците от Баташкото клане, убеден е Денев. "Върху него се е експериментирало", казва бащата. "Длъжен съм истината да се боря да излезе наяве. Колкото пъти ходя, всеки път ще хвърлям по един камък срещу тази болница", добави Денев.

ПЪЛНИЯТ ЗАПИС НА ИНТЕРВЮТО!

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 юли"

Асоциация на заведенията с нови претенции за маските заради коронавируса

"Може и да не сме разбрали, но май коронавирусът си е отишъл. Или поне в България, като че ли го няма. Множество хора непрестанно се съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване