Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказаните ползи от авокадото

25 декември 2021, 13:15 часа

Авокадото е богат на хранителни вещества източник на много ключови витамини и минерали и е свързан с множество вероятни полезни ефекти за здравето

1. Снижава риска от заболявания на сърцето

Прибавянето на повече плодове от всякакъв вид към вашето меню, би могло да помогне за подобряване на сърдечно-съдовото здраве - а авокадото е изключително полезно. Проучване от 2020 г., публикувано в The Journal of Nutrition, установи, че консумирането на едно авокадо на ден може да помогне за защита на сърцето чрез намаляване на риска от оксидативен стрес. Въпреки че тази порция е по-голяма от препоръчителната порция от ⅓ авокадо, включването на повече от плодовете в ежедневните ястия и закуски – в каквото количество е подходящо за вас – може да предложи някои защитни ползи. По-ранни проучвания също свързват консумацията на авокадо с по-ниски нива на LDL холестерол (видът, който запушва артериите) и по-големи нива на полезния HDL холестерол.

2. Може да поддържа здравето на мозъка

Авокадото е отличен източник на фолиева киселина - известна още като витамин B9 - който може би е най-известен с предотвратяването на дефекти на невралната тръба при развиващите се фетуси по време на бременност. Сега изследователите проучват доказателства, че фолиевата киселина може също да окаже влияние върху мозъка далеч преди развитието, като проучванията показват, че хранителното вещество може да намали лошата вероятност от когнитивен спад и депресия.

3. Полезно за червата

Това не е най-бляскавата тема, но здравето на червата е важна част от цялостното здраве. Проучване от 2021 г., публикувано в The Journal of Nutrition, установи, че ежедневната консумация на авокадо има положително въздействие върху разнообразието от здравословни бактерии в стомаха и червата на участниците. Въпреки че са нужни повече изследвания, за да се определи как диетичните фибри и мононенаситените мазнини са свързани със здравето на червата, авокадото осигурява тези хранителни вещества в изобилие!

4. Съдейства за добро храносмилане

Диетичните фибри  помагат на нещата да протичат гладко през храносмилателната ви система. Една порция авокадо (около ⅓ от цял плод) може да осигури 8% до 14% дневната ви консумация на фибри, в зависимост от възрастта и пола.

5. Помага за оптимизиране на усвояването на хранителните вещества

Авокадото само по себе си съдържа много хранителни вещества.  Витамините A, D, E и K са известни като мастноразтворими хранителни вещества, т.е. тялото ги усвоява максимално с малко диетични мазнини в сместа. По този начин съдържанието на мазнини в авокадото може да ви съдейства да вземете максимума от вашите ястия и закуски.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес