X
 
 

АЕЦ "Гробелене"

5506 4
АЕЦ "Гробелене"
Снимка: Министерство на енергетиката
"Що се отнася до проекта АЕЦ "Белене", то неговото осъществяване, според мен, е неизбежно – в него вече са вложени 3 милиарда лева на българските данъкоплатци". Тези думи президентът Румен Радев изрече пред една от двете най-големи новинарски агенции в Русия - ТАСС, т.е. директно пред медийния рупор на Путин.

Изказването всъщност е скандално, защото всички сладки приказки досега бяха, че ако няма инвеститор, готов да поеме риска на проекта – и пазарния т.е. финансовия, и де факто ядрения, няма да има никаква Втора атомна централа. За да изрече тези думи Радев, има само две възможни хипотези. Първата – иска да се подмаже на началството в Кремъл. Втората – знае нещо повече за бъдещия инвеститор и това му дава увереност, че ще се строи.

През годините темата с АЕЦ "Белене" многократно беше дискутирана. Най-явният пример, че нещо не е наред, е, че точно Бойко Борисов спря проекта и Бойко Борисов го пусна отново. А по този проект продължават да стоят много сериозни въпроси, които ни касаят всички. Защото, както сигурно мнозина видяха в сериала „Чернобил“ на HBO, като гръмнат нещата, радиацията и ракът ловят от най-големия герой на СССР до най-незначителния колхозник.

На първо място, дори преди парите – безопасно ли е? И днес, 6 юни, този въпрос беше поставен от проф. Георги Касчиев. Устойчиви ли са антисеизмичните инженерни конструкции? Според професора – не, заради наводнение отпреди 9-10 години. А само преди две години дългогодишният директор на площадката, където трябва да е "Белене" - инж. Илчо Костов, каза следното – има експертиза с видеоматериал, че има опасни пукнатини във вече съществуваща конструкция, която трябваше да се ползва от „Атомстройекспорт“ за основа на централата. Костов каза и, че три правителства са наясно с констатацията. Отделно строи въпросът и каква гаранция за безопасност поема държавата България – съгласно две международни конвенция, България се е съгласила да плати 49,1 млн. евро, за да заличи последиците от ядрен инцидент. С толкова пари вече не можеш да си купиш свестен футболист в Западна Европа. Какво ще е за "Белене" - никой не обелва и дума.

На второ място – цената на тока. Дори в официалния доклад на БАН, който трябваше да покаже може ли проектът да стане факт без загуба, вижда до 2040 – 2050 година само сценарии с икономически растеж, по-точно три на брой. Дали ще сме само в растеж? Но фрапиращото е, че според доклада на БАН (от стр. 40) в два от трите варианта на икономически растеж има увеличение на населението на България до 2040 година спрямо 2020 година! Увеличение няма само при вариант на нисък икономически растеж, т.е. под 3% годишно. Само че като няма растеж, за какво ни е ток за индустрията? Като няма пък население, на кой ще му трябва втора ядрена централа за ток? Сигурно на бежанците, които ще дойдат тук – те пък щом стъпят на българска земя, веднага гледат как да намерят пътя към Германия! Като сложим на кантара и това, което инвеститорът ще трябва да връща от взети заеми, а то ще става чрез цената на тока, като добавим и факта, че в доклада на БАН не е вземано предвид какво ще става с енергетиката в Турция, където между другото си действат извън "Турски поток" и с АЕЦ "Аккую", а имат и други ядрени планове, тогава колко ще ни е голям външният пазар, за да изкарваме мощността на втората атомна централа и колко конкуренция ще има с по-евтин ток на този външен пазар?

Не мисля, че трябва много мозък, за да си наясно, че всяка грешка в атомна централа може да доведе до страшни последици. Ако някой нещо не вярва, да гледа "Чернобил" - има какво да се види. Бих препоръчал и да прочете "Чернобилска молитва", ако не вярва на "упадъчния Запад" - даже на първо място, но в днешно време четенето става рядкост. Съжалявам обаче много, но не вярвам на сегашните политици в парламента – нито управляващи, нито опозиция. Едните отдавна доказаха как строят пътища – последният пример от дългата поредица беше доста скорошен, във Варна. Другите пък доказаха как подписват анекси, заради които трябваше да платим 620 млн. евро и сега Румен Радев да разправя как вече сметката е стигнала 3 млрд. лева и трябва да дадем още едно три пъти по толкова, че иначе за какво сме похарчили първите.

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Един ден Другарят Октомври тържествено обявява , че Р.България притежава ядрено оръжие и след това отива на парти. Хахахахаха. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИРА СТОМАНА.
 • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 месеца Профил на трол?
  АЕЦ БЕЛЕНЕ Изследвания и становище на Българската академия на науките, Изд-во на БАН, 31. VIII. 1990 г. Този доклад на БАН казва точно - ОПАСНА И БЕЗСМИСЛЕНА централа. Чудно какво се е променило в Белене за 28 години?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Румен Радев е дървен палячо на руски конци със зелени чорапи.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Заознайте се с Барбара - една от двете дежурни в Актуално русофобни СОРОСпии,джендър 7-ми разряд.
  : 17 !
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...