Борисов сам знае, че 9% ДДС няма да изсветли бизнеса, но го прие

2675
Борисов сам знае, че 9% ДДС няма да изсветли бизнеса, но го прие
Снимка: БГНЕС

"Решението за 9% ДДС за заведението и развлекателния сектор е политическо. ДДС не е данък на самия бранш или на който и да е. Ще ми е интересно дали сега като с 11% падне ДДС, дали с 11% ще паднат и цените". Това заяви премиерът Борисов по повод намаляването на данъка за ресторантите.

Ключовата дума е "ще ми е интересно". Подсказване: Борисов най-вероятно добре разбира, че въобще няма да паднат. В момента с почти всяка икономическа мярка се случва предвидимото: вместо да се задействат и да променят основните отрасли, те, верни на собствените си традиции, влизат в каскада от вратички и симулации, за да се стигне дотам, че самият премиер да признае, че схемата 60 на 40 така и не проработи. Сегашната мярка също: 11 процента падане на цените в ресторантите и т.нар. "изсветляване" на бизнесите е утопия и премиерът го знае отлично. Ресторантьорският бизнес излиза от двумесечна дупка, големи загуби, със сигурност предчувствия за втора вълна; освен това принципно евтината му работна ръка седмици наред е във вирусна безработица и е готова на всичко. Това, което предстои, е не намаляване на цените, а принципът "ден година храни", но на стероиди. 

Сам премиерът казва: решението е политическо, което не виждам какво друго може да значи освен ефвемизъм за популистко. Това е особен популизъм, който уместно бе наречен "хартиен" - държавата няма как да не предложи мерки, но самият ѝ лидер лично отчита, че "ще му е интересно" дали те ще дадат ефект. Тъй нареченото "изсветляване" на бизнеса никога не е зависело от процента на данък, а от механизмите на контрол, които винаги са били или пожелателни, или избирателно атакуващи неудобните. Най-пресният пример: нека властта провери дали 1,5 метровата дистанция от маси се спазва и на колко места. 

Изборът пред ресторантьорите в момента е дали да бъдат изрядни и да рискуват да загубят от по-малко капацитет и съответно клиенти или да нарушат поголовно санитарните минимуми и да рискуват да загубят от глоби. Това е чист хазарт и игра с теория на вероятностите - доколко ще бъдеш проверен, но и колко ще ти струва. В същината си няма нищо общо с бизнес модел, а с балканска ситуация, в която властта се преструва, че ти помага, а бизнесът се преструва, че ще намали цените, защото, виждаш ли, в него винаги е имало силен копнеж да изсветлява и ако не беше 20 процентовия данък, отдавна да е блеснал и изсветлял. В момента въпросните 11 % просто се подаряват. 

Автор: Райко Байчев

п.п. От главния редактор - много се зарадва г-н Йордан Цонев как предложението е било прието и вече предлагано от "дарител номер 1" в държавата г-н Делян Пеевски. Той само хартиен бизнес в медийния сектор ли имаше или някоя и друга ресторантска верижка?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com