X
 
 

България е супер яка

4764 7
Младежите у нас все по-малко мислят за емиграция. И все повече бързат да станат част от пазара на труда. Или поне това са част от изводите в ново проучване на фондация "Фридрих Еберт". В същото време се оказва, че хората между 15 и 29 г. у нас слабо се вълнуват от политика. Може би защото се интересуват повече от своите си неща. А на излизането в чужбина се гледа все по-отчетливо като на време за екскурзия или обучение, отколкото като на дългосрочна перспектива за живот.

Всеки десети младеж у нас отказва работа заради ниска заплата

У нас около 60 хиляди младежи до 25-годишна възраст нито работят, нито учат. А 21 хиляди от тях и не търсят работа, защото не вярват, ч...

Уважаеми читатели, ако търсим под вола теле и започнем да се вайкаме какво стана с младите, най-вероятно ще го закъсаме с аргументи. И в това няма нищо страшно. Тъкмо напротив - светът е толкова динамичен, че тенденциите се сменят, докато си изпием кафето. И така е било винаги. И младите винаги са се оправяли. Кой-както може. И политическите елити рано или късно са се съобразявали с тях. Иначе са се сгромолясвали.

Напълно убеден съм, че за всички млади хора у нас има бъдеще. И голяма част от тях, съдейки от цитираните данни, го осъзнават. Но бъдещето започва първо в семейството, минава през бялата дъска, сесията и поправките, стига до цялата среда, в която вирее обществото ни, и продължава в изборите, които всеки един човек прави.

Да, тук, в България, можеш да успееш с не по-малко усилия, отколкото навън. Разбира се, ако не се правиш на дребен хитрец и играеш честно, за да има и за другите. Ако учиш усилено, работиш усилено, не щадиш волята и желанията си, а преместваш всеки камък от пътя си, смисълът ще дойде. Или тъкмо в търсенето ще си го намериш.

Тук можеш да бъдеш какъвто си поискаш, понеже не друг, а ти определяш социалната си роля. И пак ти влачиш предразсъдъците си. И отговорностите от това, което избираш за себе си. Ако си подал ръка, друга ще те приветства отсреща. Ако си смръщил вежди, за целия свят ще си подозрителен. Ако, забил поглед в нея, чакаш локвата да изсъхне, кога ще погледнеш към звездите?

Половината младежи в Европа смятат, че демокрацията не е най-добрата форма на управление

Само около половината млади хора в Европа са на мнение, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. Това показва проуч...

Тук има място за твоя успех и твоя провал. И така е навсякъде. И ако си мислиш, че някой друг те спира, че някой друг ти е виновен, че политиците, препълнените кофи, корупцията, дупките в асфалта и тези в главите на сладкодумните инфлуенсъри са шепа причини още да не правиш нищо, значи си изпуснал влака. Ала идва друг на отсрещния перон, стига да ти стиска да се качиш в движение. Яко а?!

В България все повече се раждат считани още за изключения примери за успешни млади хора. А от тях ще чуете, че без упоритост и системни усилия сте заникъде. Просто така е устроен векът, в който живеем.

И да, преди време иноваторите от Destructive Creation не сбъркаха, като заляха София с послания, че 'България е супер яка'. Защото тук (да напомним - както навсякъде) имаш поне три възможности: да емигрираш навън и каквото стане; да имигрираш към собствените си страхове и мързел; или да отвориш вратата и да започнеш да правиш света около себе си по-добро място. Пък ако искаш нека е само за теб самия.

Автор: Румен Скрински

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Orthodox 5 Orthodox преди 7 месеца Профил на трол?
  Ей ся ви повервах!
 • Македонецъ Н.Ф. 4 Македонецъ Н.Ф. преди 7 месеца Профил на трол?
  Глобалният въпрос е как ще се развият събитията в Света ? Стряскащите аналогии с 30 те год. от 20 век са ФАКТ. И въпреки всичко ситуацията е доста по различна. Ако през 30 те Проектът Babylon е в някакъв етап на развитие то днес е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО напреднал. Самите Сащ не са това което СА. През 30 те те НАИСТИНА СА БИЛИ СИЛА ГИГАНТ , днес са САМО КОНСУМАТОРИ . И те това НАЙ ПАЗЯТ КОНСУМАТОРСТВОТО.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  ВСИЧКО В ТОЗИ СВЯТ смятам за най ЛОГИЧНО се развива на не ЯСЕН ЗА Хората механизъм. Наричат го Квантови принципи. Та хората са заблудени и реално не знаят , че Времето практически не съществува само по себе си. Реалноста е Пространство*Време , а това което отброяваме е някаква цикличност в този Континиум.
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Да бе! Точно така! Нека стоят тука децата, за да дават месо,"мляко и вълна на комунистическите феодали. Тая пропаганда тече вече няколко години, защото не останаха много хора да вярват на обещания. Няма кой да им работи вече. Сега да живеели зле, но "като хванат влака" ще бъде тоооооолкова хубаво! Никой не ги спирал! Браво бе! Огледайте се около вас.Вече излиза трето-четвърто покол виж още ›› ение - внуци и правнуци на генерали, агенти и партийни секретари! Кой ще остави нашите деца да се развиват?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Абе, добре е от време на време да полъхне отнякъде оптимизъм, макар пълен с измислици! Но, по-полезно е, ако отворим очите на младежите как може да се превърнем в нормална държава! Крайна мандатност при участие във властта, мажоритарни избори в два тура и истинско разделение и независимост на властите една от друга! Всичко друго е ала - бала!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  А , БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО СУПЕР ЯКА БЕЗ КЛИКАТА 1989. БЪЛГАРИЯ БЕЗ ПАРТИИ , С АВТОРИТАРНО УПРАВЛЕНИЕ РАЗВИВАЩО ИКОНОМИЧЕСКИЯТ РАСТЕЖ , С МНОГО ПО МАЛКО БЮРЮКРАЦИЯ И УКРПЕВАНЕТО НА СИЛОВИТЕ СТРУКТУРИ МАЧКАЩИ ВСИЧКО КОЕТО Е ПРОТИВ СИЛНА БЪЛГАРИЯ. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА Н.Ф. И СТОМАНАТА.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  ТроцкистЪ! МаоистЪ! ПолпотовецЪ!
  : 3 !
missing image
Реакциите на всяка зодия в конфликтна ситуация

Конфликтите са нещо, с което се сблъскваме ежедневно. Без значение дали става въпрос за спор с колега, роднини или просто проблми с трафика, конфликтите...