Димящата загриженост на властта

5843
Димящата загриженост на властта
Снимка: Screenshot/YouTube

Не е истина какъв късмет сме извадили с толкова разсъдливи и справедливи управляващи. С мисъл за общественото здраве, а и за държавния бюджет, новото 20 на ГЕРБ и НФСБ е предложението спешно да се измени акцизът за т.нар бездимни цигари и така те да бъдат приравнени към конвенционалните.

Милите те, загрижили се, че някакви зли чужди корпорации ни пробутват продукти, които не били твърдо доказани като по-безвредни на иначе чудесно витаминозните стандартни цигари на "Булгартабак", и така само печелят на гърба на бюджета. И като ги обложат с акциз, за да станат по 10 лв. кутията, в хазната ще влязат едни мащабни 15 млн. лв., с които ще си променим живота за чудо и приказ.

Електронните цигари са на път да разделят ГЕРБ и Патриотите

Драстично поскъпват така наречените бездимни електронни цигари. Промени в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат от 1 октом...

Най-устойчиво загрижени за общественото здраве са хората на Валери Симеонов, подкрепили предложението срещу недоказано безвредните бездимни цигари, които пак тровели наред, но плащали по-нисък акциз. НФСБ е една от най-разтревожените за белите дробове на нацията политически сили. Именно поради този факт наскоро Симеонов, за да си почине за кратко от битката за Слънчев бряг, се прехвърли в сектор "Здраве" и предложи абсолютно логичната идея пушенето на обществени места да се разреши отново, защото "законът и без това не се спазва".

Отново обаче се намериха зложелатели, дори и сред коалиционните партньори на вносителите - ВМРО и "Атака", които веднага побързаха да очернят поредния опит за грижа и справедливост на властта с вероломни твърдения.

Вероломно твърдение №1 е, че всъщност има изследвания, които доказват, че бездимните цигари безспорно вредят, но в далеч по-малка степен в сравнение с конвенционалните цигари. Бездимните "джаджи" се ползват от хора, които много искат да не пушат, но нямат желание, и продукт, който намалява поне малко вредния ефект, е все пак някаква поощрителна стъпка напред.

Вероломно твърдение №2 е, че въпросният бездимен продукт, предлаган на българския пазар, за кратко време придоби толкова голяма популярност и получи толкова добри отзиви от потребителите, че заплашително "изяжда" от клиентелата и печалбата на "Булгартабак" и няКОЙ въобще не е доволен от това.

Стоянова с уникално обяснение за бездимните цигари - бюджетът губел, кой можело да каже дали не са вредни

Вдигането на акциза на т.нар. бездимни цигари (по технологията IQOS на Philip Morris) се прави "в името на приходите в бюджета". Така д...

Вероломно твърдение №3 е, че ако управляващите толкова много искаха да се грижат за общественото здраве, щяха да стегнат РЗИ-тата, които по отношение на контрола на пушенето в заведенията са абсолютно безполезни. Системата, която "проверява" в 10:00 часа сутринта заведение, за което има сигнал, че нарушава забраната, или която известява собствениците за предстоящите проверки, е прогнила, престъпна и насърчаваща насилието, наречено тютюнопушене на закрито. Срещу тази система обаче има как да се вземат мерки, стига няКОЙ да поиска. Което към момента не се случва.

След бурните препирни "за" и "против" премиерът Борисов даде назад и отмени предложението, което в крайна сметка обаче беше договорено само да бъде отложено. Слава Богу, че иначе още една добра инициатива в полза на народното благо щеше да отиде на боклука.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com