Г-жо Радева, добре дошли в първи клас

29031
Г-жо Радева, добре дошли в първи клас
Снимка: БГНЕС

Добре дошли в поредното отворено писмо до Вас. Знаете ли кое е най-хубавото на отворените писма? Че човек никога не знае дали краят няма да е по-силен от началото.

Преди да започна, искам да кажа, че наистина съжалявам за котката Ви, която е изследвана за котешки СПИН. Зная колко е ужасно човек да има болно животно вкъщи. Няма да питам къде е ходил и какво е правил котаракът Чарли, тъй като не обичам да се меся в неща, които не разбирам. За разлика от Вас. Нека сега обаче мина на темата.

Първо, ще стартирам с това, че Вие наистина сте нашата първа дама - жената на нашия президент, жена, която представлява нашето население: всеки един човек от него. Включително и мен, и пенсионираната ми съседка, и хетеросексуалния ми съсед, и котката пред блока, която най-вероятно няма СПИН, но все пак и тя е дискриминирана, защото, нали знаете, в България сме.

Ама какво от това? Като първа дама Вие не сте длъжна да подкрепяте нещо. Не сте длъжна да застанете зад "София Прайд" и не сте длъжна да се съгласявате с каквато и да е от главните идеи на шествието. Защо не сте длъжна ли? Защото в този живот наистина нищо не трябва.

И, да, не сте длъжна да правите нито едно от тези неща, но във времето на социалната медия сте длъжна да бъдете малко по-информирана. Защо? Защото сте нашата първа дама. А на нас ни писна от дезинформирани. Искаме Ви информирана за това какво наистина се опитва да направи "София Прайд". И понеже очевидно сте срещнали трудност, аз съм тук да Ви помогна като просто един човек на 18 години, който е част от ЛГБТ (както много мразя да я наричам) общността на България. И имайте предвид -- далеч съм от първа дама, а Facebook статус все още нямам.

Е, г-жо Радева, добре дошла обратно в първи клас. Това е Вашият първи учебен ден.

Първи час: Човек и обществото

Прайд шествията, г-жо Радева, имат своята история. И, не, тя няма нищо общо с така наречените "еврогейски ценности" или отпразнуване на различието, както Вие казахте. Историята на прайд шествията има общо с константната дискриминация, на която хора като мен са били подлагани в миналото, че даже и сега. Чувала ли сте за Стоунуол? Може би не. Всичко започва там през юни 1969 година, когато група гей мъже били тормозени от полицията. Както всяка революция, и тази започнала от една шепа хора. Решили да креснат и да вдигнат бунт и така на следващата вечер били цели 1000. Много, нали? А тази година на "София Прайд" бяхме 3000.

Втори час: Околен свят

Това беше любимият ми предмет в първи клас! Надявам се и на Вас да ви хареса поне толкова, г-жо Радева. Та, Прайд шествията също имат своята забавна част - музиката, цветните дрехи, веселите хора и дванайсетте привърженици на ПП Атака, които стоят до самия Прайд намръщени, облечени в черно и държащи нелепи табели. На Прайд не празнуваме различието. Напротив! Всеки е поканен на Прайд. Там празнуваме това, че всички сме еднакви и се опитваме да се обединим чрез някои неща: забавляваме се, танцуваме, пеем и слушаме Моника Писанкънева. Като се замисля, вие я имате в приятели във Facebook. Защо не я послушате и Вие?

Трети час: Роден край

Ах, този Роден край. Винаги обичах преди час да си отворя учебника и да си прочета урока. Никога не го правех в къщи. Тук с Вас си приличаме. И искам да знаете, че в нашия Роден край Вие имате малко повече права от мен и то не защото сте жена на президента, а просто защото сте хетеросексуална. И не, не го казвам, сякаш Ви завиждам. Фактите са си факти, не са позитивни или негативни. Много хора не са съгласни ние да можем да подписваме граждански съюзи и да разполагаме със същите права като омъжените двойки. Спомена ли еднополов брак, веднага ме питат: Ами сега ако и зоофилите искат да започнат да се женят за добитък? Е, какво да ги правим? Кравите просто трябва да се научат да се подписват, и са готови. По един подпис от всяка страна - брак! А и в Родния ни край далеч не е просто това. Тук говорим за бой пред блока късно вечер, откази от наемодатели, уволнения. Защо? Защото законите ни не работят толкова, г-жо Радева. А този за защита от дискриминацията почти го няма.

Е, стигнахме до голямото Ви междучасие. Тук може да си отдъхнете. Спрете да четете, сипете си малко чай от лайка и маточина (той лекува нервите) и се върнете, за да влезем в следващия час заедно.

Четвърти час: Човек и природа

Малък урок по избор, свободна воля и природна заложеност. Да не би сексуалната ориентация да се определя още в зародишно развитие? Нима науката е осветила даже най-тъмното ъгълче на нашите болни теми, и е намерила отговор и на това? Да, г-жо Радева, сексуалността на човек не е избор, както Вие сте посочили. Той се ражда с нея. Няма да се учудя, ако това са истински новини за Вас. Трудно е човек да се концентрира, когато изследват котката му за СПИН, зная. Но като не може… в крайна сметка по-добре е да не пише много статуси.

Пети час: Математика

Разделението по темата "София Прайд" личи от снимката на едно дете

Вчерашното изказване във Facebook на първата дама на България Десислава Радева предизвика вълна от коментари както в социалните мрежи, ...

Г-жо Радева, в тетрадката си сте написали следното: "Хомосексуалните, бисексуалните, трансджендър и други производни". Производните се учат в последна година на гимназия. Недейте да избързвате, още сте тепърва в началото! Голяма грешка, г-жо Радева. Тези "производни" са хора, които Вие очевидно не разбирате. А когато човек не разбира нещо, винаги е по-добре да си мълчи. Така шансът да стане по-близък с Мелания Тръмп е много по-голям. Тя така или иначе не може да говори много.

Шести час: Безопасност на пътя

Г-жо Радева, това е най-важният час за днес. Мен ме учиха, че трябва да пресичам на зелено. На Вас ще кажа същото: винаги пресичайте на зелено. Или на пешеходна пътека. Но не забравяйте едно - когато пресечете на червено, има глоба. Добре, че този път не Ви е хванала полиция. То като се замисля, да Ви блъсне нещо е по-лошото. И Ви съветвам следващия път да внимавате, защото наистина искаме Вас като първа дама, просто малко по-умно подхождаща.

Честито, г-жо Радева, първият Ви учебен ден приключи. Не забравяйте да си напишете домашното и да го предадете на следващия ден. Мен няма да ме има да го проверя, но все някой ще се намери, повярвайте ми. А сега, ще Ви полея една чаша вода да Ви върви, ще глътна и аз малко, че ми пресъхна устата, и ще се опитам да приключа възможно най-обобщително.

Госпожо Радева, още веднъж, Вие сте нашата първа дама. И ние много се радваме! Но искаме да знаете едно - една първа дама не стои да пише статуси във Facebook под името Dessy Radeva. Една първа дама като има нещо да каже, взима микрофона и го казва - не е трудно, нали? Особено във Вашия случай.

Рекорден брой участници и подкрепа в София Прайд 2017 (СНИМКИ)

Над 3000 души взеха участие в най-голямото правозащитно събитие в България – София Прайд, и превърнаха това шествие в най-многобр...

Една първа дама получава внимание и е добре да се възползва от него. Включете се догодина в Прайд, г-жо Радева, Вие представлявате и нас. Елате, вземете участие, и направете една информативна кампания за ХИВ/СПИН. Само Ваша. С Вашето име.

Мислите, че някой ще Ви спре ли? Та ние умираме за гласове като Вашия, г-жо Радева. Гласове като Вашия се чуват, а гласове като моя се притъпяват и се пребиват на улицата пред супермаркета, защото не съм с бръсната глава и не съм си татуирал българското знаме.

Трябва ни гласът Ви, г-жо Радева, не статусите.

Автор: Христо Станчев. Г-н Станчев споделя за себе си следното: "Занимавам се с всичко от писане на социална тематика до ноу-хау за това как да си направите перде от старата булчинска рокля. Пиша откакто се помня, а в свободното си време се занимавам прекалено много с мода и изкуство. Обичам всякакви събития и ми доставя огромно удоволствие да опознавам всякакви хора. Понякога също пиша за тях."


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com