Нека помолим бежанците да останат

10848
Нека помолим бежанците да останат
Снимка: Getty Images/Guliver

Вчера бях на конференция, фокусираща се върху аутсорсинг индустрията. Това, което за поредна година излезе на преден план беше фактът, че ИТ и аутсорсинг секторите у нас изпитват голям недостиг на кадри. Посочиха се различни причини за това, като липсата на качествено образование и лоша политика за привличане и интеграция на чужденци. Компаниите искат служителите им от други страни да се чувстват в България като у дома си. "Ние всички работим в глобални пазари и искаме нашите служители да се чувстват като граждани на света", каза Елена Маринова, вицепрезидент на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Друг проблем, който съществува, е липсата на кадри с определена специализация. Или по друг начин казано, липсват работници за заводите на редицата чужди и български компании, които искат да развиват производството си в България. Вчера за пореден път се говори за нуждата от професионално образование в специализирани техникуми, които да изготвят кадри за заводите и индустрията.... А не, например, висшисти с неясно образование по икономика, които да работят като сервитьори или продавачки в магазините. Няма да коментирам кое е по-престижно, но поне едното създава по-голяма добавена стойност. За тези, които се чудят – това са заводите.

Само за пет дни в Лесбос са регистрирани хиляди бежанци

Около 22 500 мигранти са регистрирани от понеделник вечерта до снощи на гръцкия остров Лесбос, по данни на местната полиция, предаде БГ...

И тук вече стигаме до един друг проблем и едно евентуално решение: бежанците.

Общо взето в момента бежанците не само в България, но и в много европейски държави, включително Германия, се разглеждат като изненадващо финансово бреме, което ще натежи на социалната система. Точно и заради това след призива на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за солидарно приемане на бежанци в Европа, германският канцлер подчерта, че страната й е отворена, но иска всички да спазват правилата и обърна внимание на нуждата от интеграция. "Интеграцията на бежанците е приоритет на Германия и целта ни е те да могат да започнат работа възможно най-бързо“, каза и вчера Меркел. Берлин има идеята да се възползва колкото се може по-бързо и по-добре от свежия приток на хора в една застаряваща Европа. Разбира се, сред бежанците ще има и такива, които ще точат социалната система или извършват престъпления, но масата ще работи и създава БВП в най-богатата икономика в Европа. Освен това, нека признаем, че си имаме и достатъчно престъпници сред белите християни!

Проблемът на България, както и на другите европейски държави, с бежанците е факт. Лошото е обаче, че у нас не само се страхуваме от непосредственото финансово бреме, свързано с издръжката на бежанците, но и фундаментално ги разглеждаме като натоварване на системата. Нека си признаем, приравняваме ги към едно друго маргинализирано обществено, което държавата поддържа,а обществото не може да се справи от година.

Трябва да направим обаче ясната разлика, че бежанците не са роми. Това са хора, които желаят да работят. Може не всички да искат да се интегрират, а някои от тях да си имат своите странни привички, но тези хора искат да живеят добре в нормална държава. Както и ние! Въпросът е, че сега бежанците искат да напуснат страната ни и да отидат към по-богата Германия (показателно е как пропуснаха България по пътя си през Македония и Сърбия). Така обаче ние губим човешки ресурс в една застаряваща България. И няма да има нито хора, които да работят в аутсорсинга (много араби говорят френски и английски), нито такива, които да запълнят заводите.

Атанас Атанасов: Притеснявам се, че в ДПС работят директно за Турция

В България, в няколко района на страната, имамите в джамиите разпространяват сред българските мюсюлмани анкетна карта, изготвена от цен...

В последните две години, през които приемаме бежанци, България направи така, че никой да не иска да остане тук. На всички е ясно колко много българи заминават в чужбина. За Бога, сега ще се прави телевизия за българите в чужбина, а с „правилното“ си отношение правим така, че дори бягащите от война, като се окопитят, да искат да избягат за втори път от България.

Ние не само, че не сме космополитни, както каза вчера Елена Маринова, ние сме и негосторпиемни, което няма нищо общо с това, че сме по-бедни от Германия. Но и Германия е по-богата от нас, защото е предвидлива и знае как да използва ресурси. Ясно е, че тази страна е препълнена с турци, във Великобритания има индийци и пакистанци, а във Франция алжирци. Те могат да не са много типични за Европа, но Европа се променя и това трябва да се приеме. Въпросът е дали далновидно може да се възползваме от това и да помолим бежанците да останат в България.

Автор: Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com