Пушенето - забранено, димната завеса остава

28022
Пушенето - забранено, димната завеса остава
Снимка: БГНЕС

Както си позволих да прогнозирам, двете представени в европейския парламент управляващи партии БСП и ДПС не посмяха да разгневят Брюксел с връщане назад към задимените заведения.

Това стана ясно още в мига, когато министър Андреева си смени рязко позицията и като лекар твърдо се обяви против шумно рекламираното намерение за реванш на ресторантьорските покровители на този кабинет. Така операцията отрова - срещу пари не се осъществи. Българските Борджии поне веднъж удариха на камък.

Още по-ясно през мъглата от приказки се промъкна балансирането по тънкото въже между Брюксел и кръчмарските спонсори на властта, когато на третата партия от властовия екип, която обаче е извън зависимостите на БСП и ДПС по европейска линия, защото дори посестримите й сред западноевропейските националисти не искат да си играят с нея, беше поверената ролята на вносител на ретоградната поправка за реванш на цигарения дим.

Така вносител на лобистката поправка се оказа „Атака”.

Tази хитроумна комбинация доведе до очаквания край: властта се отчете пред спонсорите (и излъганите избиратели сред пушачите) с положено старание, но същевременно не даде нови поводи на Европа да я сочи гнусливо с пръст, както прави и без това поради самия факт, че се заиграва с фашизоиди, за да управлява на всяка цена (която оправдава средствата, но не оправда доверието в рамките на поетите предизборни пушачески ангажименти).

Ето защо в пленарната зала законът не беше „поправен”, но не артистите от мнозинството направи възможното да демонстрират ентусиазъм пред задкулисието, поръчало поправката.

Пито, платено - колко точно, сигурно няма да узнаем, но ако хазартното лоби е много ядосано, може да ускори неизбежната кончина на този мекушав парламент, който го изигра с двойната си игра.

Димната завеса остава, но 12 декември все пак е лош ден за българската дeмокрация - един предсрочно случил се петък 13-ти за онези, които бяха готови да разрешат отново отровителството, отменено (поне на хартия) под натиска на европейската цивилизация.

Автор: Иво Инджев

Честит празник, студенти!

Честит празник, драги студенти. И протестиращи, и непротестиращи. И двойкаджии, и отличници.Честитя ви празника, за да се опитам да усе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com